U zajedničkom naporu da se suzbiju nelegalne lovačke aktivnosti koje prijete prirodi, dva udruženja građana, Centar za životnu sredinu i Naše ptice, su obavile monitoring krivolova u Livanjskom i Duvanjskom polju u noći sa petka na subotu. Policija iz Livna je odbila da izađe na teren nakon prijavljenog kršenja zakona, što je izazvalo razočarenje, ali nije obeshrabrilo udruženja u njihovoj misiji da se krivolovu stane u kraj.

Akcija je imala za cilj da se razotkrije korišćenje zakonom zabranjenih zvučnih mamaca poznatih kao “vabilice” za lov na prepelicu, što predstavlja ozbiljnu prijetnju za osjetljiv ekosistem ovog područja. Obilaskom terena su otkrivene ilegalne vabilice, tri u Livanjskom polju i jedna u Duvanjskom polju. 

Nakon pronađenih vabilica u Livanjskom polju policija iz Livna nije izašla na teren i izuzela vabilice, navodeći kao opravdanje nedostatak osoblja i opreme.

Foto: Prepelica (Christoph Moning)

Ena Čorbo iz Naših ptica poručuje da se neće predati. „Naše ptice i Centar za životnu sredinu nastavljaju sa borbom i odlascima na teren i ostaje nam nada da će se krivolov na prepelice, a i krivolov općenito staviti pod kontrolu vlasti“.

U toku noći je drugi tim iz Naših ptica pronašao još dvije vabilice u sjevenom dijelu Livanjskog polja, ali su imali isto iskustvo sa policijom. 

„Nadležni policijski službenici sa teritorije grada Livna nisu izašli na teren, na dvije različite lokacije i na pozive dva različita tima, što izaziva manjak povjerenja u institucije“, izjavio je Goran Topić iz Naših ptica.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu naglašava da je ovo prvi put da se Centar za životnu sredinu uključuje u ovakve aktivnosti. Oni su vršili monitoring krivolova u Duvanjskom polju i naišli su na otvorena vrata od strane Policijske uprave Tomislavgrad. Nakon što su našli vabilicu, otišli su u policijsku stanicu, te sa njihovim službenicima ponovo izašli na teren i istu uklonili. Policijske službe će nastaviti da istražuju ovaj slučaj s ciljem pronalaska krivolovaca. 

“Ohrabreni smo agilnošću posebno mlađih pripadnika policijskih službi, koji se ne boje uhvatiti u koštac sa ustaljenim negativnim praksama koje su prisutne. Istovremeno je i razočaravajuće posmatrati različite nivoe podrške od strane policijskih službenika na ovako malom prostoru. Mi slavimo korake preduzete od strane onih službenika koji aktivno doprinose zaštiti prirode, ali moramo raditi na rješavanju problema i gdje postoji otpor ili neaktivnost”.

Na radionici u Livnu koju su krajem jula organizovali Centar za životnu sredinu i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, glavni zaključak je bio da će u budućnosti na suzbijanju krivolova u Livanjskom polju pojačano raditi svi zajedno – institucije, lovci i građani. 

Foto: Vabilica u Livanjskom polju (Goran Topić)

„Ovo je prvi od „testova“ ovakvog dogovora, te se nadamo da u narednim akcijama nećemo nalaziti vabilice, a ukoliko ih nađemo, da će nadležni pravovremeno i odlučno reagovati. Kroz protokol o suzbijanju krivolova koji izrađujemo želimo da javnosti predstavimo korake kako da se i oni uključe u borbu protiv krivolova“, dodao je Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu. 

Livanjsko polje je područje za koje je podnesena inicijativa za zaštitu i koje je pticama najbogatije područje u Bosni i Hercegovini. Iz ovih udruženja podsjećaju da je skoro otvorena sezona lova na prepelicu, vrstu nad kojom se najčešće primjenjuje krivolov upotrebom vabilica, te apeluju na nadležne institucije da pojačano vrše nadzor. 

Kolektivni napori Centra za životnu sredinu i Naših ptica, zajedno sa nekim proaktivnim policijskim i inspektorskim službenicima, kao i predstavnicima lovaca, ukazuju na pozitivan pomak ka suzbijanju nelegalnih lovačkih aktivnosti. Međutim, bitka nije do kraja dobijena, i nastavak monitoringa i saradnje je od suštinskog značaja kako bi se osigurala zaštita jedinstvenog ekosistema Livanjskog, ali i okolnih polja.

Monitoring krivolova je organizovan u sklopu projekta „Održiva budućnost slatkovodnog ekosistema Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini”, koji Centar realizuje u saradnji sa Ornitološkim društvom Naše ptice i organizacijom EuroNatur uz podršku fondacije DIMFE.

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Lost your password?