Pusti Vrbas neka teče (2004-2006.)

 

Borba protiv uništavanja rijeke Vrbas traje duže od decenije. Na inicijativu Centra za životnu sredinu, 2004. godine je oformljena Koalicija za Vrbas koja je okupila 36 udruženja sa ciljem borbe protiv gradnje novih hidroelektrana na ovoj rijeci.

Borba, u koju su se uključila brojna udruženja ujedinjena u Koaliciju za Vrbas, počela je kada je Vlada Republike Srpske sa “HES Vrbas” potpisala ugovor o koncesiji vrijedan 165 miliona evra za izgradnju i korištenje dvije hidroelektrane u kanjonu rijeke Vrbas, HE “Krupa” i HE “Banja Luka-Niska”.

USPJELI SMO!

Godine 2005. Koalicija je sakupila preko 17 000 potpisa građana koji su rekli „ne“ hidroelektranama na Vrbasu, nakon čega je Skupština grada Banjaluke dala negativno mišljenje o tadašnjem projektu. Kampanja “Pusti Vrbas neka teče” je prva javna kampanja te veličine koju je vodio Centar za životnu sredinu i prva velika pobjeda. Ovom pobjedom je Koalicija sačuvala Vrbas, te dala vjetar u leđa drugim inicijativama koje su se borile protiv planiranih velikih hidroelektrana na Drini i Neretvi. Članice Koalicije su u godinama koje su slijedile bavljenjem ribolovnim i avanturističkim turizmom Banjaluku i Vrbas postavile na svjetsku mapu turističkih destinacija.

 

2017-2019.

 

Novi planovi za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu, pojavljuju se ponovo 2017. godine.  Projektom HE Krupa niska (14 MW) predviđena je izgradnja brane od 18 – 20 metara i premještanje magistralnog puta od mosta u Krminama do hidroelektrane „Bočac 2“ u dužini od 10 kilometara sa lijeve na desnu obalu Vrbasa.

Tokom javne rasprave koja je održana u prostorijama mjesne zajednice Krupa na Vrbasu, predstavnici Centra za životnu sredinu ističu da je projekat “štetan za grad Banjaluku, RS i BiH”, te da  bi izgradnja bilo kakve brane u tom dijelu Vrbasa, dovela do pogoršanja kvaliteta vode i ugrozila snabdijevanje građana Banjaluke vodom.  

Osim toga, došlo bi do ugrožavanja mladice, vrste koja je jedna od najznačajnijih i najugroženijih ribljih vrsta i endem dunavskog sliva.

Mještani Krupe na Vrbasu su se takođe izjasnili o tom pitanju i izrazili svoje nezadovoljstvo planiranom izgradnjom hidroelektrane. Oni su na javnoj raspravi naveli da nemaju nikakvu korist od hidroelektrana „Bočac 1“ i „Bočac 2“, pa tako neće imati korist ni od ove hidroelektrane, već samo štetu. Kategorično su istakli da neće dati svoje zemljište za potrebe izgradnje hidroelektrane.

USPJELI SMO!

U junu 2018. godine, Savjet mjesne zajednice Krupa na Vrbasu se izjašnjavao o pitanju planirane hidroelektrane “Krupa niska” na rijeci Vrbas, te su se sa šest od sedam glasova zvanično izjasnili protiv ovog projekta.

Konačno, u novembru iste godine, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić na sastanku sa predstavnicima Koalicije za Vrbas saopštava da Grad Banjaluka ne prihvata inicijativu resornog ministarstva za izgradnju hidroelektrane “Krupa niska”.

  

„Očekujemo da u narednom periodu i republičke institucije prihvate ovakav jasan stav Banjaluke odnosno da ne nastave sa procedurom za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu. Kao Koalicija za Vrbas okupljamo najaktivnija udruženja na teritoriji grada i imamo vrlo jasan stav da ne postoji mogućnost za izgradnju novih hidroelektrana na Vrbasu. Hidroelektrane su štetne i po prirodu i po ljude, ekonomski nisu isplative, predstavljaju zastarjelu tehnologiju i sa više aspekata ugrožavaju kvalitet života u gradu!“

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu

Na Vrbas treba vratiti život, mišljenje je Koalicije za Vrbas čije će članice nastaviti sa aktivnostima koje će promovisati ljepote Vrbasa, život na Vrbasu i njegov potencijal za sportske i turističke održive djelatnosti koje su odlična alternativa hidroelektranama i mogu biti od većeg značaja za grad Banjaluku i okolinu.

 

„Mi smo od samog početka u Koaliciji za Vrbas i imamo stav da se na ovoj rijeci ne smiju graditi hidroelektrane i to ne samo zbog kajaka kao sporta. Svi građani Banjaluke i oni koji žive uz rijeke su protiv toga“,

Nikola Stanković, direktor Kajak- kanu kluba Vrbas

 

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Lost your password?