Izgradnja parkinga za bicikle u Banjaluci (2009 – …)

 

Inicijativu prikupljanja sredstava za izgradnju prvih parkinga za bicikle sa nadstrešnicom u Banjaluci, Centar za životnu sredinu je pokrenuo 2009. godine.

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci i konkursa za idejno rješenje parkinga, 2012. godine su obezbjeđena potrebna sredstva za izgradnju parkinga na četiri lokacije unutar Univerzitetskog kampusa.

 

Nedugo nakon kampusa, pokrenuta je i inicijativa izgradnje parkinga za bicikle ispred Administrativnog centra Vlade Republike Srpske. Nakon godinu dana pregovaranja i zagovaranja, postavljena su dva parkinga za bicikle po istom idejnom rješenju.

Ovi parkinzi su svaki dan prepuni bicikala i velika potreba za novim parkinzima postoji, te kroz ovu incijativu, Centar nastavlja da inicira izgradnju novih parkinga za bicikle i na drugim lokacijama.

Centar smatra da svaka javna institucija u BiH treba da ulaže u biciklističku infrastrukturu kao što su parkinzi za bicikliste te tako ohrabruje građane na korištenje bicikla kao prevoznog sredstva.