Solarna Pecka: Crowfunding kampanja za solarnu elektranu u selu Pecka

 

Inicijativu “Solarna Pecka” su pokrenuli Centar za posjetioce Pecka iz Mrkonjić Grada i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke u maju 2019. godine. Uključena je i ‘Koalicija za Sanu’, koja dugo radi na zaštiti ovog područja.

U okviru ove inicijative pokrenuta je online crowfunding kampanja za prikupljanje sredstava potrebnih za ugradnju sistema solarnih panela i kolektora na krov objekta Centra za posjetioce Pecka, koji se nalazi u istoimenom selu nadomak Mrkonjić Grada.

Riječ je o objektu stare škole koji je uz podršku Opštine Mrkonjić Grad 2014. godine dat na korištenje grupi entuzijasta i zaljubljenika u selo i prirodu i koji je potom rekonstruisan u Centar za održivi turizam u ruralnoj zajednici. Ovaj Centar uživa punu podršku Opštine Mrkonjić Grad i svih domaćina sela Pecka koji rado učestvuju u njegovom radu i doprinose ovoj uspješnoj priči. 

Upravo zahvaljujući trudu i ljubavi koji su uloženi u Centar, on je vrlo brzo postao nezaobilazna destinacija na mapi brojnih turista, avanturista, porodica koje žele kratki bijeg u prirodu, ali i destinacija brojnih đačkih ekskurzija te posjeta domaćih i međunarodnih gostiju.

 

Online crowdfunding kampanja “Solarna Pecka” uspješno je završena u julu 2019. godine, a kroz nju je obezbjeđeno  6.687 USD (američkih dolara).

Ovaj iznos je dovoljan za instaliranje solarnih kolektora za zagrijavanje 300 litara vode i dijela fotonaponskih panela koji proizvode struju na krov Centra za posjetioce Pecka, što je i bio cilj kampanje.

Crowdfunding kampanja je dostupna na ovom linku.

Kampanja „Solarna Pecka“ je trajala 26 dana, a u nju je novac uložilo 226 pojedinaca i organizacija. Ova kampanja je prva građanska incijativa koja će dovesti solarnu energiju u ruralno područje i prvi je korak naše inicijative.

 

Solarna  energija je budućnost koja nas čeka, a malim primjerom Pecke, želimo zajedno da podstaknemo i promovišemo ovaj vid održivih izvora energija i pokažemo da je energiju moguće dobiti i na taj način.

Pored toga, dodaćemo Centru za posjetioce jednu novu socio-edukativnu dimenziju: primjer korištenja sunca za proizvodnju energije kroz direktno učešće građana i privatnih lica, putem ovog jedinstvenog modela zajedničkog ulaganja.  U pozitivnom ishodu ove kampanje direktno će uživati lokalna zajednica i svi posjetioci i korisnici usluga ovog centra.

Za instaliranje kompletnog sistema (5,4 kWp) na krov Centra za posjetioce i realizaciju ideje potrebno je ukupno 13.000 USD (američkih dolara), što je naš krajni cilj, a zahvaljujući uspjehu online crowdfunding kampanje već smo ušli i u ovu drugu fazu koju planiramo realizovati uz podršku udruženja i kompanija.

Centar za posjetioce Pecka je objekat stare škole koji je uz podršku opštine Mrkonjić Grad 2014. godine dat na korištenje grupi entuzijasta i zaljubljenika u selo i prirodu i koji je potom rekonstruisan u Centar za održivi turizam u ruralnoj zajednici. Posjeduje prostorije za spavanje, ručanje, kuhanje, prezentacije i druženje.

U okviru Centra dostupno je iznajmljivanje bicikala, organizovanje izleta na izvore Sane, te organizovanje brojnih porodičnih manifestacija uz domaću hranu. Ovaj Centar uživa punu podršku opštine Mrkonjić Grad i svih domaćina sela Pecka koji rado učestvuju u njegovom radu i doprinose ovoj uspješnoj priči. Upravo zahvaljujući trudu i ljubavi koji su uloženi u Centar, on je vrlo brzo postao nezaobilazna destinacija na mapi brojnih turista, avanturista, porodica koje žele kratki bijeg u prirodu, ali i destinacija brojnih đačkih ekskurzija te posjeta domaćih i međunarodnih gostiju.

U Centru se održava i dvodnevni OUTDOOR festival koji okuplja porodice sa djecom iz cijele Bosne i Hercegovine. Riječ je o društveno odgovornom i održivom turističkom proizvodu koji, popularizirajući prekrasnu Pecku, promoviše aktivan i zdrav život, biciklizam, pješačenje i prirodne ljepote, te osnažuje lokalnu ekonomiju i podstiče razvoj kompletne regije.

Centar za životnu sredinu sarađuje sa Centrom za posjetioce Pecka od samog osnivanja i zajedno smo odlučili da ovu uspješnu priču učinimo još uspješnijom kroz promociju obnovljivih izvora energije i ulaganja u održivu budućnost.

Uspjeh naše zajedničke kampanje je potvrda opredjeljenosti velikog broja građana za ulaganje u obnovljive izvore energije, ali i male uspješne projekte koji zahvaljujući radu i trudu danas doprinose razvoju cijele regije.

Završni video možete pogledati na ovom linku:

 

 

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Lost your password?