Kampanja Stop prljavoj energiji – budućnost je obnovljiva (2013 – …)

 

 

Kampanja ”Stop prljavoj energiji – jer budućnost je obnovljiva”, ima za cilj da skrene pažnju građana, stručnjaka, nadležnih institucija i drugih društvenih aktera na zabrinjavajuće stanje životne sredine i neodrživost postojećih energetskih sistema u Bosni i Hercegovini. Kampanju su zajednički pokrenuli Centar za životnu sredinu iz Banjaluke i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Centar za životnu sredinu i Centar za ekologiju i energiju aktivno prate projekte izgradnje novih termoelektrana ili blokova u postojećim elektranama na ugalj u BiH, analizirajući sve korake u pravnim postupcima, posebno u vezi sa studijama uticaja na životnu sredinu i usklađenosti sa našim i međunarodnim zakonodavstvom u oblasti zaštite životne sredine, reagujući na sve nepravilnosti.

U isto vrijeme, kampanja ima za cilj podizanje svijesti o negativnim aspektima energije iz uglja sa zdravstvenog, ekološkog i ekonomskog ugla i promoviše održive energetske sisteme bazirane na energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

Stavovi i zahtjevi proistekli iz kampanje, usmjereni prema nadležnim institucijama u BiH su:

  • da institucije konačno počnu da poštuju preuzete međunarodne obaveze u oblasti energije,
  • da se u ekonomskim analizama novih energetskih proizvodnih kapaciteta predstavljaju stvarne cijene korištenih izvora energije (u koje je uključena i šteta nanesena zdravlju stanovnika i životnoj sredini) pri odlučivanju o novim projektima,
  • da se zaustave planovi izgradnje novih termoelektrana i da se vlasti u BiH okrenu ka energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

“Pozivamo nadležne institucije da postojeće i buduće energetske strategije zasnivaju na održivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti umjesto na prljavim i neobnovljivim izvorima energije. Smatramo da se samo mijenjanjem trenutnih strategija i politika može izbjeći budućnost visokih cijena električne energije, energetske nestabilnosti zbog nestašice energenata, uništene životne sredine i zdravlja ljudi. Zagovaramo budućnost sa zdravom planetom i ljudima, te stabilnim energetskim sistemom koji neće zavisiti od sve manjih zaliha prljavih i opasnih fosilnih goriva. Pozivamo sve one koji dijele naše ciljeve i zahtjeve da nam se pridruže u ovoj kampanji!”

Denis Žiško, Centar za energiju i ekologiju, Tuzla

USPJELI SMO!

Povodom najavljene izgradnje termoelektrane Kamengrad u Sanskom Mostu, Centar za životnu sredinu i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle u martu 2018. godine su na javnoj tribini prezentovali stanovnicima ove opštine sve štetne posljedice ovog projekta na zdravlje ljudi, vodu, vazduh i zemljište. Već tada, stanovnici Sanskog Mosta su istakli da nikad neće dozvoliti realizaciju ovog projekta na području svoje opštine.

U maju iste godine, Opštinsko vijeće Sanskog Mosta održalo je i posebnu tematsku sjednicu na kojoj su razmatrane aktivnosti vezane za TE “Kamengrad” i na njoj je donesen zaključak da: “..ubuduće nikakva aktivnost u vezi ove inicijative neće biti preduzeta bez saglasnosti Općinskog vijeća i građana Sanskog Mosta”.

Sjednici opštinskog vijeća i javnoj raspravi prethodila je peticija, koju je organizovalo Udruženje građana za bolji Sanski Most. Za samo tri dana, peticiju je potpisalo više od 1400 stanovnika Sanskog Mosta uključujući mještane područja na kom je planirana izgradnja ovog postrojenja.

Uprkos tome, nakon više od godinu dana, aktivnosti vezane za izgradnju termolektrane ponovo su pokrenute nakon što je, zajedno sa kompanijom “China Energy Engineering Corporation Limited International Company”, pismo namjere opštini Sanski Most uputila  kompanija „Lager“ d.o.o. iz Posušja.

Međutim, sjednica Opštinskog vijeća Sanski Most na kojoj je  trebao biti prezentovan projekat termoelektrane Kamengrad je otkazana nakon pritiska javnosti, a na konferenciji za novinare koju su organizovali opozicioni odbornici ove opštine još jednom je ponovljeno odlučno „NE“ ovom projektu.

„Pozdravljamo ovakvu reakciju javnosti i odbornika i očekujemo da će Sanski Most ostati pozitivan primjer otpora prljavoj energiji. Nadamo se da će se i druge lokalne zajednice u Bosni i Hecegovini osvijestiti po pitanju projekata koji su štetni po zdravlje, životnu sredinu i ekonomiju i okrenuti se čistim obnovljivim izvorima energije“

Majda Ibraković, asistentica na programu Energija i klimatske promjene, Centar za životnu sredinu

 

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Lost your password?