Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije objavilo je 29. januara upozorenje za sve građane koji namjeravaju putovati u Bosnu i Hercegovinu, zbog visokog nivoa zagađenja. Ovakva upozorenja se najčešće izdaju u slučajevima opasnosti za sigurnost državljana vezanim za zaraćene zone, terorističke napade, ili ekstremne vremenske nepogode.

“Ovo je još jedna potvrda ozbiljnosti problema zagađenja vazduha, i pokazatelj da se, pored najvažnijih posljedica vezanih za zdravlje građana, itekako odražava i na ekonomiju Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije nam je na ovom primjeru pokazalo kako to izgleda kad, umjesto poricanja problema, nadređene institucije odluče da djeluju što brže u svrhu zaštite svojih građana i građanki”, istakao je Igor Kalaba, asistent na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

U upozorenju stoji da je zagađenje vazduha u BiH na visokom nivou, te se savjetuje građanima Rumunije da se prije putovanja informišu o nivou zagađenja i koncentracijama prašine, a građanima koji pate od respiratornh poremećaja se posebno savjetuje da izbjegavaju putovanje u Sarajevo.

Ovo upozorenje dostupno je na web stranici Ministarstva spoljnih poslova Rumunije https://www.mae.ro/node/51460.

Prenosimo prevod teksta:

Bosna i Hercegovina – Visok stepen zagađenosti vazduha

Vrsta: Upozorenje o putovanju

Datum: 29.01.2020

Ministarstvo spoljnih poslova obavještava građane Rumunije  koji su u proputavanju ili namjeravaju putovati u Bosnu i Hercegovinu, da je, prema podacima koje su prenijele lokalne vlasti, zagađenje vazduha (uključujući ono sa prašinom PM 2,5) na vrlo visokom nivou, sa maksimalnim vrijednostima koje prekoračuju preporuke Svjetske Zdravstvene Organizacije za 10 do 22 puta. Na snazi su mjere za ograničavanje privrednih aktivnosti na području Kantona Sarajevo (gradska zabrana saobraćaja na glavnoj saobraćajnici Baščaršija – Nedžarići), za vozila koja prelaze 3,5 tone i pristup vozilima sa normama emisija od EURO 2 ili niže, u opštinama: Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža.

Imajući u vidu da se u narednom periodu ne očekuju promjene vremenskih prilika koje bi mogle značajno smanjiti nivo zagađenja, Vlada Kantona Sarajevo i lokalni Institut za javno zdravstvo preporučuju građanima i građankama da što manje izlaze iz kuća, u skladu sa mogućnostima.

Građanima Rumunije savjetuje se da konsultuju internet stranicu: https://www.airnow.gov/index.cfm?action=airnow.global_summary#Bosnia_and_Herzegovina$Sarajevo kako bi dobili ažurirane informacije u vezi sa nivoom zagađenja i koncentracijom prašine po satu,. Građanima koji pate od respiratornih poremećaja se preporučuje da izbjegavaju putovanje u Sarajevo zimi, što je više moguće.

Najnovija mjerenja pokazuju da je indeks kvaliteta vazduha (AQI) – zagađenje, u većim gradovima u okolini:

  • SARAJEVO – 355 µg / m³, „opasno“;
  • LUKAVAC – 251 µg / m³, „vrlo nezdravo“;
  • ILIJAŠ – 403 µg / m³, „opasno“;
  • ZENICA – 227 µg / m³, „vrlo nezdravo“;
  • JAJCE – 171 µg / m³, „nezdrav“;
  • PRIJEDOR – 159 µg / m³, „nezdrav“.

Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje da se konsultuju veb stranice http://sarajevo.mae.ro, www.consularprotection.eu, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro i podseća da rumunski državljani koji putuju u inostranstvo na raspolaganju imaju i aplikaciju “Putujte sigurno” (http://www.mae.ro/app_cs), koja nudi informacije o putovanjima i savjete, kao i uslugu upozoravanja putem SMS-a u okviru informativne kampanje “SMS vam može spasiti život!”.

 

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Lost your password?