Povodom prve javne rasprave na Nacrt Zakona o obnovljivim izvorima energije Republike Srpske koja će se održati sutra u Trebinju, Centar za životnu sredinu poziva javnost da se uključi u ovaj proces, jer je riječ o Zakonu od izuzetnog javnog značaja. Javne rasprave biće održane i u Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Banjaluci, a detalji o vremenu i lokaciji su dostupni na linku: https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mper/media/vijesti/Pages/JavneRaspraveZakonOIE.aspx.

Pored učešća na javnim raspravama, građani imaju priliku da učestvuju u kreiranju ovog Zakona  dostavljanjem  komentara i prijedloga Ministarstvu industrije i energetike do 11. novembra do kada je na javnom uvidu i na taj način utiču na na energetsku, ekonomsku i ekološku budućnost naše zemlje.

Trenutni Zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) i efikasne kogeneracije je favorizovao komercijalne proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora, a ne građane i zajednice kao proizvođače i potrošače koji plaćaju naknadu za OIE. To znači da građani do sada nisu bili u prilici da ostvare bilo kakva prava i podsticaje za proizvodnju energije za sopstvene potrebe, a ovaj novi nacrt uvodi te mogućnosti, iako je u velikoj mjeri još uvijek naklonjen komercijalnim proizvođačima. Upravo su javne rasprave pravo mjesto gdje građani mogu svojim učešćem i prijedlozima promijeniti pravac podsticanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

„Ovo je prilika za demokratizaciju energije, jer prvi put kao građani imamo mogućnost da se uključimo u proizvodnju i potrošnju i da pritom tražimo podsticaje za sebe, umjesto da podstičemo samo komercijalne investitore. Trenutna energetska kriza koja pogađa Evropu samo je pokazatelj koliko zapravo ovisimo o fosilnim gorivima i velikim kompanijama koje vrše monopol i pravo je vrijeme i šansa da sada kao građani/ke konačno preuzmemo energiju u svoje ruke“, istakla je Majda Ibraković, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene iz Centra za životnu sredinu.

Pojašnjava da se uvođenjem kategorija kupac-proizvođač i zajednica obnovljive energije  otvaraju mogućnosti za građane i lokalne zajednice da proizvode energiju iz obnovljivih izvora za sopstvene potrebe i da na taj način ostvare korist za sebe i društvo u cjelini.

“Međutim, prava koja ovaj novi nacrt Zakona daje komercijalnim proizvođačima su i dalje daleko veća od onih koje daje svojim građanima. Upravo iz tog razloga, važno je da se građani uključe i daju komentare kako bi obezbijedili veća prava i mogućnosti za novac koji izdvajaju. Vrijeme je da naknadu koju plaćamo počnemo i da koristimo za sopstvenu proizvodnju i potrošnju obnovljive energije”, naglasio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Iz Centra za životnu sredinu apeluju na garđane da reaguju i utiču na promjene nacrta Zakona o OIE zahtijevajući:

  • Ukidanje garantovane otkupne cijene za sva postrojenja OIE koji proizvode električnu energiju;
  • Ukidanje svih podsticaja za mala i velika hidroenergetska postrojenja koja nisu u vlasništvu Zajednice obnovljivih izvora;
  • Mjere podsticaja za investiciona ulaganja u građansku energiju (kupac-proizvođač i zajednica obnovljive energije) i preusmjeravanje dijela prikupljenih naknada za OIE u subvencionisanje investicija u OIE za vlastite potrebe (proizvodnju i potrošnju);
  • Informisanje, besplatne savjetodavne usluge i obuke za podsticanje kupaca-proizvođača i  zajednica obnovljive energije (zadruge, stambene zajednice i sl) za OIE projekte u kojima sve koristi ostvaruje primarno zajednica odnosno društvo u cjelini;
  • Ulaganja u sisteme mjerenja neto potrošnje, pametne mreže i razvoj kapaciteta za skladištenje energije;
  • i sve drugo što smatrate održivim, pravednim i opravdanim.

Više informacija o prijedlozima za izmjene nacrta Zakona o OIE možete pronaći na www.ekobih.net

Centar za životnu sredinu poziva vizuelne umjetnike da se prijave na javni konkurs za vizuelni prikaz na temu “Balkan bez uglja u 2036. godini”. Konkurs je otvoren do 16. maja 2022. godine.

VIŠE DETALJA...
close-link

Trenutno u okviru programa "Arhus centar" nema aktuelnih projekata.

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Trenutno u okviru programa "Arhus centar" nema aktuelnih projekata.

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Lost your password?