U okviru aktivnosti čiji je cilj spriječavanje krivolova na prepelicu, ali i na druge vrste ptica i životinja, predstavnici Centra za životnu sredinu, obišli su teritoriju opštine Srbac gdje je krivolov otkriven u nekoliko navrata, a krivolovci su zatečeni na licu mjesta.

Tokom prvog izlaska na teren, prije dvije sedmice, u jednom od polja identifikovane su vabilice za prepelicu. Međutim, između otkrivanja nelegalnih aktivnosti, te dojave koja je podnesena policijskoj stanici Srbac i dolaska lovočuvara na teren proteklo je dva sata i krivolovci su uklonili ilegalnu opremu te se povukli sa terena.

Vabilica za prepelicu, Foto: I. Kalaba

„Poučeni ovim iskustvom, prije drugog obilaska ovog područja, prvo smo obavijestili republički inspektorat, te smo, zajedno sa lokalnim vodičem i republičkim inspektorima izašli na teren u zoru, 9. septembra. Nakon više časova provedenih na terenu, našu pažnju su privukli pucnjevi, a ubrzo nakon toga i zvuk elektronske vabilice. Po dolasku na lokaciju zatekli smo zamku u vidu ogoljenog drveta sa poprečnim granama na koje ptice, nakon što ih vabilica namami, slijeću. Pored zamke bila su dva lovca, državljani Italije te jedan lokalni vodič, koji je po dolasku inspektora, predstavnika lokalne zajednice i Centra nazvao osobu za koju je izjavio da je “nadležna za sve”. Tom prilikom su izuzete dvije vabilice te lovačko oružje, uključujući zabranjeni tip puške, takozvanu “petometku””, objasnio je Igor Kalaba, asistent na programu Biodiverzitet i zaštićena područjau Centru za životnu sredinu, koji je bio na terenu.

Krivolov, patrone, FOTO: I. Kalaba

Krivolov u BiH je vrlo dobro poznata pojava i van granica naše države, budući da su strani krivolovci, u ovom slučaju najčešće iz Italije, gotovo javna tajna unazad nekoliko decenija.

“Održivi turizam, uključujući lovni, je jedna od razvojnih šansi za naše zajednice, međutim trenutno slovimo za raj za krivolovce, koji očigledno s visoka i pošprdno posmatraju našu državu i njene građane, kao i one lovce koji se lovom bave časno”, dodao je Kalaba.

Nataša Crnković, koordinatorica programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu ističe da su elektronske vabilice samo jedno u nizu zabranjenih sredstava za lov:

„Tu su takođe i poluautomatske i automatske puške, noćni lov pod reflektorima, mreže i ljepljive folije, termalne kamere i dr. Elektronske vabilice su ekstremno pogubne po ptice, budući da privlače veliki broj jedinki na jednu lokaciju na kojoj se po svitanju odvija pravi pokolj, te se ubije do deset puta više ptica nego što bi se to desilo u, kako to lovci zovu “sportskim” uslovima, po pravilima”.

Krivolov je višestruko štetna pojava koja mimo narušavanja etičkih normi, takođe dovodi i do ekonomskog gubitka, te urušavanja ionako klimavog ugleda naše države u svijetu. Ovo nije ništa novo, budući da je mnogo pojedinaca kojima je u interesu isključivo lični profit, a dobročinstvo posmatraju kao ludost ili slabost.

“To je ogledalo nakaradnog sistema i korupcije koja je raširena i često uživa zaštitu od strane institucija. Na svima nama je da doprinesemo izgradnji boljeg društva i pravne države na sve moguće načine”, zaključio je Igor Kalaba.

Centar za životnu sredinu posebnu zahvalnost duguje Boži Ristiću čiji su savjeti i vođenje na terenu bili od neprocjenjivog značaja za otkrivanje krivolova na teritoriji opštine Srbac, te predstavnicima Republičke inspekcije za šumarstvo, lov i ribolov RS koji su, u skladu sa svojim ovlaštenjima, izveli pregled terena te zapljenu nedozvoljenih sredstava. Centar će ispratiti proceduru sankcionisanja Lovačkog udruženja Srna u čijoj nadežnosti je područje na kojem je krivolov obavljan, kao i procedure u vezi sa stranim državljanima koji su zatečeni na terenu.

Božo Ristić, FOTO: I.Kalaba

Podsjećamo da je krivolov je u više navrata spriječen u Livanjskom i Duvanjskom polju gdje Centar radi zajedno sa organizacijom Ornitološko društvo Naše ptice, te da su nakon saopštenja za medije, počele pristizati i prijave iz drugih dijelova države.

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Lost your password?