Povodom 22. marta, Svjetskog dana voda, danas je u Foči održana javna debata na temu izgradnja hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci. Predstavnice međunarodnih nevladinih organizacija i udruženja građana iz BiH, Srbije i Crne Gore predstavile su zainteresovanoj javnosti hronologiju projekta Buk Bijela, rizike koje on nosi kao i problematiku koja se za njega vezuje, odnosno negativne posljedice koje bi njegova izgradnja imala po životnu sredinu.

„Koncesija za ovaj projekat je dodijeljena na entitetskom nivou, Ustavni sud BiH donio je odluku da je ovaj postupak neustavan i za rješavanje ovog pitanja imenovana je Državna komisija za koncesije BiH. Projekat ima i poteškoća u pronalaženju sredstava i netransparentan je izvor finansiranja, a posebno je zabrinjavajući njegov uticaj na biodiverzitet, životnu sredinu, kao i na potencijale za razvoj turizma ovog kraja“, istakla je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

Nataša Kovačević iz međunarodne organizacije CEE Bankwatch koja se bavi monitoringom finansiranja projekata u oblasti energije naglasila je da Svjetska Banka i Evropska unija nisu zainteresovani da investiraju u HE Buk Bijela i Foča.

„To dovoljno govori o tome da se ni jedan ozbiljan investitor koji mari za primjenu visokih ekoloških i socijalnih standarda neće upustiti u ovakav posao. Također, nije dokazana ni izvodljivost ovog projekta, kao ni štete za životnu sredinu i ekonomiju lokalnih zajednica koje zavise od ove rijeke. Podsjećamo da je riječ o povezanom sistemu rijeka Drina – Tara koji je daleko najprofitabilniji za lokalne zajednice Crne Gore i BiH od bilo kojeg drugog vodotoka u ove dvije države. Krajnje je vrijeme da BiH odustane od brana i ozbiljno se posveti zaštiti prirodnih bogatstava gornje Drine, uz punu zakonsku zaštitu slobodnog toka i staništa stogo zaštićenih vrsta, posebno mladice i pastrmke“.

Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja „Rzav“ iz Srbije i saradnica Svjetske organizacije za zaštitu prirode – WWF Adria ističe da su se u više navrata obraćali nadležnim institucijama u Srbiji u vezi sa gradnjom HE „Buk Bijela“.

„U odgovoru koji smo dobili navodi se da se ovaj projekat nalazi u pripremnoj fazi, te da još uvijek nije poznat izvor finansiranja, a ostali smo uskraćeni za informacije o sadržaju Sporazuma o saradnji  između Vlade Srbije i RS. Dakle, još ne znamo da li će ovaj projekat finansirati građani Srbije ili većinskim dijelom neki privatni investitori. Za sada je samo poznato da je postavljen kamen temeljac i da javnost očekuje da dobije studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, te studiju procjene uticaja. Znamo kako se iz fioka vade reliktni projekti, koji su zastarjeli, pa se s pravom postavlja pitanja koja je vizija korišćenja hidroenergije i šta su naši nacionalni interesi, znajući kakva je cijena struje i koliki su gubici na mrežama“.

Jedna od privrednih grana na koju će ovaj projekat svakako uticati, a koja ima najveći potencijal na području Foče je rafting turizam. Mirko Davidović iz Rafting centra ”Tara-Raft” iz Foče ističe da će izgradnja ovih objekata potopiti gornji tok Drine koji je ujedno i njen najljepši dio, dio kanjona Sutjeske i vjerovatno dio kanjona Tare obzirom da se kota uspora, tj gornja kota jezera nalazi na mjestu sastavaka Tare i Pive, gdje nastaje rijeka Drina.

„To će nesumnjivo uticati na tokove ovih rijeka i samim tim na razvoj raftinga, kajakinga i kanuinga u ovom području. Ovaj kraj je prepoznat kao popularna turistička destinacija ne samo kod nas već i u Evropi i cijelom svijetu i taj potencijal će biti narušen u slučaju Tare, ili kompletno uništen u slučaju Drine i Sutjeske“. Predstavnice ekoloških udruženja su zaključile da je riječ o projektu koji je problematičan iz više razloga, počevši od finansiranja do njegovog uticaja na životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu poziva vizuelne umjetnike da se prijave na javni konkurs za vizuelni prikaz na temu “Balkan bez uglja u 2036. godini”. Konkurs je otvoren do 16. maja 2022. godine.

VIŠE DETALJA...
close-link

Trenutno u okviru programa "Arhus centar" nema aktuelnih projekata.

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Trenutno u okviru programa "Arhus centar" nema aktuelnih projekata.

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Lost your password?