Vladama i liderima koji prisustvuju 26. Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26) u Glazgovu upućen je apel koji potpisuje 221 organizacija iz cijelog svijeta, među kojima i Centar za životnu sredinu, a kojim se od zvaničnika traži da se obavežu da će značajno povećati udio biciklističkog saobraćaja u svojim zemljama.  Tekst pisma prenosimo u potpunosti:

Svjetski lideri moraju se posvetiti povećanju udjela biciklističkog saobraćaja kako bi smanjili emisije ugljenika i postigli globalne klimatske ciljeve brzo i efikasno.

Svijetu je potrebno mnogo više biciklističkog saobraćaja ako želimo da se borimo protiv klimatskih promjena. Bez bržih i odlučnijih akcija vlada širom svijeta da smanje emisije ugljenika iz sektora transporta, osudićemo sadašnje i buduće generacije na svijet koji je neprijateljski i mnogo manje pogodan za život.

Zbog toga mi, dole potpisana 221 organizacija, snažno apelujemo na sve vlade i lidere koji prisustvuju 26. Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26) u Glazgovu da se obavežu da će značajno povećati udio biciklističkog saobraćaja u svojim zemljama. Vlade to mogu učiniti tako što će izgraditi kvalitetniju biciklističku infrastrukturu, integrisati biciklizam sa javnim prevozom, poboljšati bezbjednost na putevima i primjeniti politike koje podstiču ljude i preduzeća da zamijene putovanja automobilom biciklističkim i drugim načinima poput pešačenja i javnog prevoza. Promovisanje i omogućavanje aktivne mobilnosti mora biti kamen temeljac globalnih, nacionalnih i lokalnih strategija, a kako bi se ispunili ciljevi sa nultom emisijom ugljenika.

Širom svijeta, transport je odgovoran za 24% direktnih emisija CO₂ iz sagorjevanja goriva. Drumska vozila čine skoro tri četvrtine transportnih emisija CO₂ i ovi brojevi se ne smanjuju. Osim neodrživih nivoa emisije CO₂ koji mijenjaju klimu na Zemlji, drumska vozila zagađuju naš vazduh na neviđenim nivoima, ubijajući, kako se procenjuje, sedam miliona ljudi širom svijeta svake godine.

Specijalni izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) „Globalno zagrijavanje od 1,5°C“ identifikovao je biciklistički saobraćaj kao put ka obezbjeđivanju održivog svijeta za sve, kako sada tako i u budućnosti. Upotreba bicikla proizvodi nultu emisiju, a vožnja bicikla donosi dalekosežne pozitivne socioekonomske uticaje, i pored smanjenog zagađenja.

Biciklistički saobraćaj predstavlja jednu od najvećih nada čovječanstva za pomak ka budućnosti bez ugljenika. Istraživanja pokazuju da se emisije CO₂ tokom životnog ciklusa smanjuju za 14% po dodatnom biciklističkom putovanju i za 62% za svako izbjegnuto putovanje automobilom. Prelazak sa automobila na bicikl štedi 150g CO₂ po kilometru. E-kargo bicikli smanjuju emisiju ugljenika za 90% u poređenju sa dizel kombijima. Zamjena automobila u gradovima za šetnju i vožnju biciklom čak i samo jedan dan u nedjelji može smanjiti vaš ugljenični otisak za oko pola tone CO₂ tokom godine. Izgradnja sinergije sa drugim načinima putovanja kao što je javni prevoz može kritično da poboljša ovaj potencijal.

Naš svijet je u plamenu. Moramo hitno iskoristiti rešenja koja nudi bicikl tako što ćemo radikalno povećati njegovu upotrebu. Ono što nam je sada potrebno je da se vlade politički i finansijski posvete više, sigurnijem i integrisanom biciklizmu koji je pravičan za sve koji žive u našim zemljama, gradovima i regionima. Pozivamo sve vlade i lidere na COP26 da se obavežu da će značajno povećati udio biciklističkog saobraćaja, a što se može uraditi kroz:

  • promovisanje biciklizma u svim njegovim oblicima, uključujući biciklistički turizam, sportski biciklizam, dijeljenje bicikala, vožnju na posao ili školu, te za rekreaciju
  • prepoznavanje biciklizma kao klimatskog rješenja, te uspostavljanje jasne veze između toga kako povećanje putovanja biciklom i smanjenje putovanja privatnim automobilom smanjuju emisiju CO₂
  • kreiranje i finansiranje nacionalnih biciklističkih strategija i prikupljanje podataka o biciklizmu kako bi se znalo gdje se mogu poboljšati infrastruktura i korišćenje
  • fokusiranje investicija na izgradnju bezbjedne i visokokvalitetne biciklističke infrastrukture i podsticaje za zajednice 
  • Pružanje direktnih podsticaja ljudima i preduzećima da pređu sa automobila na bicikla 
  • izgradnju sinergije sa javnim prevozom i njegovanje kombinovanih rješenja mobilnosti za multimodalni ekosistem sposoban da pokrije sve potrebe korisnika bez oslanjanja na privatni automobil

I na kraju, zahtjevamo da se zajedno posvete postizanju globalnog cilja višeg udjela biciklističkog saobraćaja. Više vožnje biciklom u nekolicini zemalja neće biti dovoljno za smanjenje globalnih emisija CO₂. Sve zemlje moraju da doprinesu, a ovi napori se moraju pratiti na nivou UN.

Ne postoji zamisliv način da vlade smanje emisije CO₂ dovoljno brzo da izbjegnu najgore klimatske krize bez znatno višeg udjela kretanja biciklom. Biciklizam je jedno od najboljih rješenja koje već imamo da obezbjedimo da naša planeta bude naseljiva za sve generacije koje dolaze.

Otvoreno pismo u originalnom obliku, na engleskom jeziku, možete pronaći na ovom linku.

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Lost your password?