Pod parolom #ŠutnjaNasNeŠtiti odžan je tradicionalni Osmomartovski marš u Banjaluci u čijoj organizaciji je i Centar za životnu sredinu. Marš je organizovan u Banjaluci devetu godinu zaredom i njegovom ovogodišnjom temom «šutnja», ukazano je da pred nasiljem ili nepravdom treba reagovati na vrijeme, ukazati na probleme i boriti se za svoja prava.

Kao članica mreže “Friends of the Earth” Centar za životnu sredinu vidi borbu za uklanjanje patrijarhata i svih struktura ugnjetavanja unutar naših organizacija, raznih struktura i cjelokupnog društva kao presudnu za promjenu sistema i suočavanje sa sadašnjim duboko ukorijenjenim i međusobno povezanim socijalnim i ekološkim krizama koje utiču na klimu, hranu i biodiverzitet.

Promjena sistema znači stvaranje društva zasnovanog na održivosti naroda i životne sredine, te socijalnoj, ekonomskoj i rodnoj pravdi. Tražimo slobodu od patrijarhata i svih oblika ugnjetavanja koji iskorištavaju i uništavaju žene, narode i životnu sredinu, da bismo ostvarili radikalnu transformaciju naših društava, međuljudskih odnosa i odnosa između ljudi i prirode.

Vjerujemo da je antikapitalistički feminizam ključan za ovu transformaciju, i kao konceptualno-ideološko-politički okvir i kao kolektivna praksa i pokret. Kada uporedimo iskorištavanje ženskog rada i prirode, obje grupe  se vide kao beskonačni resursi koji se mogu prisvojiti bez otpora. U isto vrijeme, patrijarhat se oslanja na vrijeme, energiju i (re)produktivne sposobnosti žena da „nadoknade“ uništenje i privatizaciju prirode. To posebno vrijedi u doba kriza kada je neplaćeni fizički i emocionalni rad žena neophodan za porodice i zajednicu, kada se priroda i zajedništvo komodificiraju, privatizuju i izvlače u mjerama koje katastrofalno djeluju na životnu sredinu, prirodne cikluse, ekološke funkcije i zajednice.

Na isti način na koji međunarodne korporacije, industrijska poljoprivreda i sistem upotrebe prljave energije kontrolišu i iskorištavaju prirodu i naša područja, regresivnim zakonima kontrolišu se i ženska prava nad njihovim tijelima, životom i radom, tradicionalnim praksama te putem društvenih institucija (uključujući obrazovanje, porodične prakse, religiju i pravosuđe).

Zbog svoje nametnute “prirodne” uloge, žene su nesrazmjerno pogođene socijalnom i ekološkom nepravdom i krizom, poput klimatskih promjena i gladi. To se posebno odnosi na žene iz manjih seoskih zajednica, domorodačke žene, migrantkinje, pripadnice radničke klase te LGBTQ+ osobe.

Žene su primorane raditi napornije i duže da bi proizvele dovoljno hrane, održale sredstva za život i zaštitile naše teritorije. Žene predstavljaju krucijalnu pokretačku snagu naših osnovih sistema ali nemaju ista prava na povlastice i proizvode sopstvenog rada.

U novoj publikaciji “Friends of the Earth International” objašnjavamo ključne koncepte koji nam pomažu da razgovaramo, razumijemo, analiziramo i strategiziramo u ovom području rada.  Publikacija je rezultat trogodišnje kolektivne konceptualizacije, s doprinosima i analizom radne grupe “Gender Justice and Dismantling of Patriarchy” koja se sastoji od članica i članova ove mreže, zajedno sa predstavnicama međunarodnih struktura.

Kroz svoj rad grupa produbljuje naše  razumijevanje moći i opresije kako bismo im se na pravi način suprotstavili, izazvali i uklonili ih. Sa razmišljanjima i pričama iz različitih regija, publikacija  pokazuje kako rodna nejednakost i nepravda utiču na žene u organizacijama te kako se patrijarhat povezuje sa drugim sistemskim ugnjetavanjima: rasizmom, kapitalizmom, klasnim ugnjetavanjem, neokolonijalizmom, heteronormativnošću, sve sa ciljem da organizuje naša društva u korist određenih društvenih grupa.  Smatramo da je ključno da se međusobno podržavamo u različitim poljima aktivizma i da na taj način transformišemo naša društva zajedno sa našim saveznicima.Zajedno se borimo za pravedan svijet na planeti Zemlji!

 

 

Centar za životnu sredinu poziva vizuelne umjetnike da se prijave na javni konkurs za vizuelni prikaz na temu “Balkan bez uglja u 2036. godini”. Konkurs je otvoren do 16. maja 2022. godine.

VIŠE DETALJA...
close-link

Trenutno u okviru programa "Arhus centar" nema aktuelnih projekata.

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Trenutno u okviru programa "Arhus centar" nema aktuelnih projekata.

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti

Lost your password?