CZZS | Upoznajmo rijeke i jezera Sutjeske da bismo ih bolje očuvali
7967
single,single-post,postid-7967,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Info table_NP Sutjeska_CZZS_Foto_Aleksandar Skoric

Upoznajmo rijeke i jezera Sutjeske da bismo ih bolje očuvali

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Na Tjentištu su postavljene tri nove informativne table koje imaju za cilj da upoznaju turiste i sve prisutne o hidrografiji Parka, živom svijetu, prijetnjama i značaju očuvanja voda.

“Sa Nacionalnim parkom Sutjeska sarađujemo već duži niz godina radeći na raznim aspektima zaštite, ali i promocije ljepota našeg najstarijeg zaštićenog područja. Sutjesku godišenje posjeti više od 20.000 turista, te je izuzetno važno proizvesti materijal koji će im u isto vrijeme dati značajne informacije, privući ih i ostaviti prirodu u što očuvanijem stanju”, istakla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu će uskoro izdati novu publikaciju sa rezultatima naučnih istraživanja pet jezera Parka, te će javnosti još jednom biti potvrđena biološka raznolikost i jedinstvenost živog svijeta voda ovog zaštićenog područja.

“Posjeta Nacionalnom parku Sutjeska raste iz godine u godinu. Prošle godine smo imali goste sa svih kontinenata i sigurni smo da će se ova tradicija nastaviti. Uz ovoliki broj ljudi, očuvanje vrijednosti Parka predstavlja pravi izazov na kome moramo sve više raditi i truditi se da im kroz razne materijale Parka dočaramo kako ljepote Parka, tako i važnost odgovornog ponašanja u jednom ovako vrijednom području”, izjavio je Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka Sutjeska.

Izrada informativnih tabli je realizovana u sklopu projekta “Jačanje javne svijesti o značaju i zaštiti voda na teritoriji NP Sutjeska” podržanog od strane Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Tabla 1_Živi svijet voda Parka_Foto_Aleksandar Skoric

Tabla 2_Vode NP Sutjeska_Foto_Aleksandar Skoric

Tabla 3_Otpad_Foto_Aleksandar Skoric

28 Jul 2017