CZZS | Ubijanje Sane u toku
6881
single,single-post,postid-6881,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
DSC09370

Ubijanje Sane u toku

Posted by czzs in Vijesti

U dosadašnjim aktivnostima na izgradnji hidroelektrane Medna uočen je niz nedostataka i propusta, pa se Koalicija za zaštitu Sane ponovo obratila Inspektoratu RS.

Na mjestu izvođenja radova hidroelektrane Medna ustanovili smo da je izvođač pri izgradnji derivacionog tunela i zaustavne brane formirao deponiju za odlaganje otpadnog materijala (kamena i šuta), te prilikom izvođenja radova izvršio značajne promjene na terenu i karakteristikama prirodnog okruženja čime je u značajnoj mjeri izvršen uticaj na floru, faunu i kompletan ekosistem tog područja. U skladu sa navedenim pozvDSC09389ali smo inspektore da izvrše sva relevantna mjerenja, te uvid u monitoring zagađujućih materija u toku izgradnje postrojenja i utvrde da li stanje na terenu odgovara stanju koje je propisano Ekološkom dozvolom i da li se radovi izvode u skladu sa tehničkom dokumentacijom tj. Glavnim projektom hidroelektrane Medna i Djelimičnim rješenjem za građenje.

Opšti utisak jeste da na gradilište niko ne dolazi u nadzor i da izvođači radova uz saglasnost koncesionara olakšavaju sebi posao na štetu prirode oko izvorišta. Ogromna deponija se svakog dana širi i povećava što treba hitno zaustaviti jer će je proširiti do samih izvora. Čija je zemlja? Ko je odobrio odlaganje na tom mjestu? Ima li kraja deponovanju i postoji li plan za odvoz materijala? Samo su neka od pitanja za inspektore. Ako nisu na platnom spisku koncesionara, sigurno će biti mnogo posla za njih.DSC09381

Kako izgleda “zelena” energija

Radovi već sada imaju ogroman uticaj na rijeku Sanu i život oko nje, iako su i nadležni i investitori, naravno, tvrdili suprotno.

Od Sane nećemo odustati, a upravo zbog ovako loše planiranih projekata realizovanih mimo saglasnosti lokalnog stanovništva i šire javnosti, borićemo se protiv svih sličnih projekata koji su štetni i za ljude i za prirodu.

DSC09399

20 Apr 2016