CZZS | TTIP sporazum – da li je moć u rukama građana?
6302
single,single-post,postid-6302,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
DSC01833

TTIP sporazum – da li je moć u rukama građana?

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Centar za životnu sredinu organiziovao je javnu tribinu pod nazivom ”TTIP i GMO sa aspekta Bosne i Hercegovine i EU integracija” koja se održala u Banjoj Luci u petak 19.6.2015. godine.

Na tribini su predstavnici Ministarsta trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Instituta za genetičkoinženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu, te predstavnik nevladine organizacije Zelene akcije iz Hrvatske, održali prezentacije i podijelili svoja mišljenja u vezi sa ovim temom.

Povod održavanja tribine jeste informisanje javnosti o značaju i uticaju na građane međunarodnog sporazuma Transatlantskotrgovinsko i investiciono partnerstvo (TTIP). TTIP predstavlja bileteralni sporazum između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, koji nosi prijetnje smanjenja standarda kvaliteta i proizvodnje hrane, prava radnika, te zaštite životne sredine. Otpor protiv TTIP sporazuma se u samo nekoliko mjeseci proširio na oba kontinenta gdje je više od dva miliona građana EU potpisalo peticiju koja poziva na obustavljanje pregovoranja i potpisivanja pomenutog sporazuma.
Jedna od vodećih međunarodnih mreža organizacija koje sebave životnom sredinom, Friends of the Earth (FoE), čiji je član Centar za životnu sredinu, smatra da TTIP sporazum nosi odlike trojanskog konja koji zastupa interese moćnih globalnih korporacija koji koriste pregovore kako bi oslabili evropsko zakonodavstvokoje štiti građane i prirodu. Jedan od glavnih razloga zabrinutosti evropske javnosti je upravo povećan uvoz i proizvodnja genetski modifikovane hrane u Evropi, koju bi omogućio TTIP.

DSC01855

„Centar za životnu sredinu podržava stavove FoE, te smo sigurni da bi TTIP indirektno ugrozio naše, već oslabljeno tržište. Podsjećamo da su nedavna istraživanja pokazala da 67% uzoraka hrane u Bosni i Hercegovini sadrži GMO, a upotreba genetski modifikovane hrane zvanično nije dozvoljena“, navela je Duška Kudra, koordinatorica kampanje ispred Centra za životnu sredinu.

”Organizovanje tribine otvorilo je ideju za otvaranje mogućnosti potrošačima da se direktno upoznaju sa prednostima, ali i posljedicama potpisivanja sporazuma. Dostupnost informacija i edukacija su ključne stavke prilikom donošenja bilo kakvih odluka”, izjavila je Adaleta Durmić Pašić, šefica laboratorije za GMO i biosigurnost hrane.

,,Uticaj građana na odluke predstavnika Evropske unije ima izuzetan značaj, što pokazuje činjenica da je debata, ali i glasanje o pomenutom sporazumu, koji su trebali biti održani početkom ovog mjeseca odgođeni za naredni period, nakon ogromnog pritiska građana, udruženja proizvođača i sindikalaca. U Bosni i Hercegovini želja i angažman građana za promjenama bilo kakvih zakonskih rješenja na polju hrane i životne sredine se svodi na minimalan nivo”, dodala je Duška Kudra.


DSC01846

19 Jun 2015