CZZS | Svjetska premijera filma „Plavo srce” okupila čuvare rijeka na Idbar brani
8598
single,single-post,postid-8598,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Vladimir Tadic 1

Svjetska premijera filma „Plavo srce” okupila čuvare rijeka na Idbar brani

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Sinoć je na Idbar brani u okolini Konjica održana svjetska premijera filma “Plavo srce”. Oko 500 čuvara rijeka sa Balkana i svijeta je došlo da pogleda film koji prikazuje borbu protiv ubrzane izgradnje hidroelektrana i borbu za očuvanje posljednjih divljih rijeka Evrope, rijeka Balkana.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu je izjavila: „Film jasno prikazuje da je borba za očuvanje rijeka teška, da ponekad gubimo, ali i da ujedinjeni sve češće pobjeđujemo. Ovim filmom smo korak bliže da problematiku hidroelektrana predstavimo svjetskoj javnosti. Ohrabrujuće je što se sve više zajednica budi i glasno bori za očuvanje onog najvrijednijeg što imaju- pitkih i očuvanih rijeka“.

Ovaj dokumentarni film je dio kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope i predstavlja borbu protiv hidroenergetskih projekata u Albaniji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Film “Plavo srce” je urađen od strane produkcijske kuće Farm League na zahtjev kompanije sportske opreme Patagonia. Najavu filma možete pogledati ovdje.

Patagonia je pored filma pokrenula i peticiju koja poziva međunarodne banke da prestanu ulagati u izgradnju hidroelektrana na Balkanu. Film je preveden na 14 jezika, a najavljeno je prikazivanje na preko 500 lokacija u svijetu.

Brana u Idbru predstavlja odličan primjer nemoći čovjeka nad prirodom i zbog toga je bas ova neobična lokacija odabrana za svjetsku premijeru. Brana Idbar je izgrađena 1959. godine u dolini ispod Prenja, na teritoriji Konjica, radi zaustavljanja nanosa u Jablaničko jezero. Uložen trud ali i mnogo novca na kraju je rezultirao ničim, zato što je brana ubrzo nakon puštanja u rad minirana i sada kroz nju nesmetano protiče Bašćica, voda koja je pobijedila ideju čovjeka da je ukroti.

1 Premiere at Idbar Dam (c) Pierre Cadot

Preko 300 hidroenergetskih projekata je planirano u Bosni i Hercegovini, na skoro svim našim rijekama. Takvi projekti donose korist samo pojedincima, dok javnost od njih ima štetu po prirodu, ljude i ekonomiju.

Za više informacija o kampanji, posjetite stranice:
https://blueheart.patagonia.com/
http://balkanrivers.net/
http://czzs.org/

Fotografije: Vladimir Tadić (gornja) i Pierre Cadot (donja).

29 Apr 2018