CZZS | Sud poništio ekološku dozvolu za MHE Medna
4934
single,single-post,postid-4934,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Pravda za Sanu

Sud poništio ekološku dozvolu za MHE Medna

Posted by czzs in Vijesti

Okružni sud u Banjaluci je 12.12.2013 godine donio presudu kojom je poništena ekološka dozvola za malu hidroelektranu “Medna” na izvorima rijeke Sane. Ovom presudom prestaje da važi ekološka dozvola, a time i djelimično rješenje za građenje.

 

Zbog svega navedenog, očekujemo da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raskinuti koncesioni ugovor za MHE „Medna“ na rijeci Sani i konačno staviti tačku na ovu lošu odluku Vlade Republike Srpske.

U presudi Okružnog suda u Banjaluci je, između ostalog, utvrđeno: „Imajući u vidu koliki je značaj očuvanja životnog okoliša, u koji se ubrajaju svi nenadoknadivi prirodni resursi, koje u ovom času nesporno sadrži predmetna lokacija, te se ne može olako provoditi postupak za pribavljanje tako važne dozvole, kakva je ekološka dozvola“.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS bi napokon trebalo da donese odluku o proglašenju parka prirode za područje gornjeg toka rijeke Sane, u skladu sa Prostornim planom RS do 2015. godine, te zahtjevom Koalicije za zaštitu Sane od 18.01.2012. godine.

Predstavnici Koalicije su pored tužbe za ekološku dozvolu, podnijeli tužbe na studiju uticaja na životnu sredinu i djelimično rješenje za građenje.

Ukoliko bi se izgradila MHE na izvorima Sane trajno bi se uništile prirodne vrijednosti gornjeg toka rijeke Sane, zbog kojih je i planirana zaštita. Sana više ne bi bila na listi rijeka sa kvalitetom vode prve kategorije u Republici Srpskoj, a značajno bi se umanjili i potencijali cijelog područja za razvoj održivog turizma. U svakom slučaju, moguće štete bi bile daleko veće od navodnih koristi koje bi lokalne zajednice i budžeti imali od izgradnje.

15 Jan 2014