CZZS | Stop prljavoj energiji – jer budućnost je obnovljiva
4975
page,page-id-4975,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded

logo

etnar

euflag

Logo Centar za ekologiju i energiju(1)

Kampanja „Stop prljavoj energiji –           jer budućnost je obnovljiva“ je     nastala kao
reakcija na neodgovorno i neodrživo upravljanje i planiranje energetskih sistema u Bosni i Hercegovini, koji se velikim dijelom oslanjaju na izuzetno opasan i prljav izvor energije – ugalj.

Kampanja se provodi kroz projekt ETNAR i finansirana je od strane Evropske unije.


 

 


  • Ugalj je opasan iz više razloga .Uništavanje i zagađenje životne sredine prate svaki korak njegovog korištenja: ekstrakciju, transport, obradu, sagorjevanje i odlaganje ostataka.

  • Ovim postupcima se mijenja vodni režim i zagađuje voda koja se može koristiti za domaćinstva i poljoprivredu, uništava plodno zemljište, u doba sve veće nestašice i rasta cijena hrane, uništava biljni pokrivač i staništa životinja i zagađuje vazduh.

  • Brojne zagađujuće materije iz termoelektrana negativno utiču na zdravlje ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija je 2013. godine proglasila zagađenje vazduha najznačajnijim uzročnikom raka pluća, proglašavajući ga najrasprostranjenijim kancerogenom u prirodi. Zagađenje iz TE na ugalj utiče na kardiovaskularni i respiratorni kao i na nervni sistem, uzrokujući oboljenja poput astme, hroničnog bronhitisa, emfizema i raka pluća, srčane aritmije i srčanog udara. Ovo zagađenje takođe može dovesti do preranog porođaja, niske težine pri rođenju te oštećenja kognitivnih funkcija mozga.

Nedostatak političke volje i stručne ekspertize su jedan od najvažnijih razloga zašto prelazak na održive izvore energije kasni. Osim što se ovako uzrokuje ogromna i nepovratna šteta po životnu sredinu, kazne

 

 

zbog neispunjavanja međunarodnih obaveza zbog zagađenja takođe predstavljaju finansijsku opasnost, kao i mogućnost da će rad ovih termoelektrana biti dozvoljen samo uz veoma skupe prepravke.

 

Ovakva promjena sistema nije jednostavna, ali ulaganje u energetsku efikasnost smanjuje zagađenje i donosi uštedu, a obnovljivi izvori energije stvaraju nova radna mjesta i smanjuju zdravstvene troškove koje stvara sagorjevanje fosilnih goriva. Osim toga, sa smanjenjem količine fosilnih goriva njihova cijena će rasti, dok su obnovljivi izvori energije iz godine u godinu sve jeftiniji, dostupniji i efikasniji!

 

Budi dio revolucije!

Svako može doprinijeti promjeni – od mjenjanja svakodnevnih navika u potrošnji energije, do prenošenja ove poruke na druge i pozivanja naših predstavnika vlasti da donesu prave odluke i izaberu održivu energetsku budućnost za Bosnu i Hercegovinu.