CZZS | Sedam godina borbe za rijeku Sanu!
7046
single,single-post,postid-7046,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Web

Sedam godina borbe za rijeku Sanu!

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Danas se navršava sedam godina od osnivanja Koalicije za Sanu, borbe za zaustavljanje izgradnje hidroelektrane „Medna“ i početka inicijative upućene nadležnim organima da se gornji tok rijeke Sane treba proglasiti parkom prirode. Danas su se predstavnici Koalicije za Sanu okupili na obalama duž toka Sane i u Banjaluci i poslali zajedničku poruku da od Vlade očekuju konkretne korake.

Rijeka Sana prema Prostornom planu Republike Srpske, prethodnom do 2015. godine i novom 2015-2025. predviđena da se proglasi parkom prirode, a prema Uredbi o klasifkaciji voda i kategorizaciji vodotoka ona je u prvoj klasi. Koalicija za Sanu je još 2012. godine pokrenula inicijativu za prethodnu zaštitu izvorišta i gornjeg toka rijeke Sane, prema nadležnom ministarstvu, ali nakon četiri godine i dalje čekamo odgovor.

Uz Sanu Koalicija čvrsto stoji, sve dok se Vlada ne
udostoji da gornji tok rijeke Sane parkom prirode ne proglasi!

web 1

Podsjećamo da hidroelektranu  “Medna” na samim izvorima rijeke Sane gradi investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke (BiH/RS) pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana (Slovenija) vlasništva KI-KELAG INTERNATIONAL GmbH (Austrija) koji je svojom        investicijom izgradnje hidroelektrane Medna već ugrozio gornji tok rijeke Sane i nastavlja da uništava prirodnu ljepotu ove zemlje.    Koalicija za Sanu je u više navrata dokazala da će hidroelektrana negativno uticati na ekološki, socijalni i ekonomski aspekt kako tog kraja tako i cijele države.

U proteklih sedam godina Koalicija pokrenula niz tužbi protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Dva puta na Okružnom sudu u Banjaluci je obarana Studija uticaja na životnu sredinu, obarana je i Ekološka dozvola izdata od strane Ministarstva, ali uprkos tome Ministarstvo izdaje Ekološku i Građevinsku dozvolu.

„Zaštita prirode i hidroenergija ne mogu zajedno i vrijeme je da se ta zabluda prekine. Ukoliko se hidroelektrana Medna ne zaustavi, nećemo imati šta da štitimo. Današnjim obilježavanjem smo dokazali da su građani u slivu rijeke Sane jedinstveni u očuvanju ove prirodne ljepote i prirodnog naslijeđa naše zemlje“, izjavio je Goran Krivić, koordinator Koalicije za Sanu.

Iz Kolicije za Sanu poručuju da još uvjek čvrsto stoje uz Sanu i da neće odustati od njene zaštite koliko god ona trajala. Za ovakve zločine nad prirodom i lokalnim stanovništvom, kojima svjedočimo na Sani, neko će morati odgovarati pred domaćim, ali i međunarodnim sudovima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09 Jun 2016