CZZS | Saopštenje povodom žalbe protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine
4968
single,single-post,postid-4968,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
termoelektrana-stanari

Saopštenje povodom žalbe protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine

Posted by czzs in Saopštenja

Banja Luka 16.1.2013.

Svim medijima

BiH krši evropske direktive za zaštitu životne sredine u procesu izgradnje termoelektrane Stanari

 

Centar za životnu sredinu je, nakon više pokušaja upozoravanja državnih institucija i javnosti, zajedno sa organizacijom ClientEarth, Sekretarijatu Energetske zajednice predao žalbu vezanu za izgradnju termoelektrane u Stanarima kod Doboja.

U žalbi se navodi da je u ekološkoj dozvoli za termoelektranu, čija je izgradnja počela u maju prošle godine, dozvoljeno zagađenje 2-3 puta više od propisanog u EU Direktivi o velikim postrojenjima za sagorjevanje (LCPD). BiH kao zemlja članica Energetske zajednice je obavezna da sprovodi ovu direktivu.

Dalje je navedeno da su prekršene i obaveze prema EU direktivi o procjeni uticaja na životnu sredinu (EIA) budući da su promjene u projektu, koje su nastale nakon izdavanja ekološke dozvole, toliko velike da zahtijevaju novu Studiju uticaja na životnu sredinu, koja nije izrađena. Podsjećamo, originalni projekt, za koji je urađena studija je promjenjen tako da se umjesto termoelektrane ukupne snage od 410 MW i efikasnosti od 43% gradi termoelektrana od 300 MW sa smanjenom efikasnosti od 38,5%. Ova tehnologija ne ispunjava EU Direktivu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja (IPPC).

„BiH je već imala probleme sa ispunjavanjem obaveza propisanih Ugovorom o Energetskoj zajednici“ rekao je Miodrag Dakić, koordinator programa Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu. „Krajem prošle godine, Ministarsko vijeće Energetske zajednice je izjavilo da BiH ne ispunjava svoje obaveze vezano za legislativu u sektoru gasa. Ovakvo ponašanje može ozbiljno ugroziti članstvo BiH u Energetskoj zajednici“.

“Vlasti u BiH i RS uporno krše EU direktive, iako time rizikuju sankcije, ne samo sada već i u budućnosti, budući da će obaveze unutar Energetske zajednice vezane za zagađenje iz ovih postrojenja od 2018. godine postati još strože. Ovo bi značilo da će rad ove i sličnih TE biti nezakonit kad one postanu operativne” dodaje Igor Kalaba, koordinator kampanje “Stop prljavoj energiji-jer budućnost je obnovljiva” koju sprovodi Centar za životnu sredinu.

“Konstantno kršenje EU direktiva, koje ne prolazi neprimjećeno u institucijama EU, nije dobar izbor, posebno za zemlju koja teži da se priključi Evropskoj uniji. Ovakvi projekti su skupe i dugoročne investicije koje zahtijevaju razmišljanje na duge staze. Samo takav pristup će nas poštediti zagađenja i nepotrebnih kazni zbog neispunjavanja preuzetih obaveza, posebno u EU, čiji je prioritet razvijanje čistog i održivog energetskog sektora” zaključuje Kalaba.

16 Jan 2014