CZZS | Sanjani i Sanjanke rekli NE termoelektrani Kamengrad
8468
single,single-post,postid-8468,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
IMG_5183

Sanjani i Sanjanke rekli NE termoelektrani Kamengrad

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Centar za životnu sredinu i Centar za ekologiju i energiju je u subotu, 10. marta u Sanskom Mostu održao javnu tribinu povodom najavljene izgradnje termoelektrane Kamengrad. Na tribini je predstavljen i CINov film ,,Struja po cijenu života” koji argumentovano pokazuje štetne uticaje termoelektrane prvenstveno na zdravlje ljudi, vodu, vazduh i zemljište.

IMG_5189

,,Pohvalno je što lokalno stanovništvo ovog područja ne podržava ideje vlasti oko izgradnje termoelektrane. Turizam i poljoprivreda su upravo glavne odlike Sanskog Mosta i okoline i kao takve da se dalje zaštite i razvijaju”, izjavila je Duška Kudra iz Centra za životnu sredinu.

Svoja lična iskustva o životu pored termoelektrane Tuzla podjelio je sa prisutnima i Goran Stojak, predstavnik te lokalne zajednice. ,,Građani Sanskog Mosta nisu ni svjesni šta ih čeka. Potrebno je čim prije da dođu u okolinu Tuzle i vide sve strahote koje ih očekuju, a ne da slijepo vjeruju svim obećanjima koja će im vlasti ponuditi”, rekao je Goran Stojak.

IMG_5176

Svi učesnici tribine su jasno rekli da neće podržati izgradnju termoelektrane Kamengrad, te da će biti oprezni i budno pratiti svaki naredni korak vlasti. Zabrinutost za najavljenu izgradnju pokazuje i činjenica da je pokrenuta inicijativa i jednoglasno donesena odluka većine odbornika Skupštine opštine Sanski Most da na narednom zasjedanju donesu odluku da li će podržati najavljenju investiciju.

IMG_5204

,,Već decenijama se stanovništvo sjeveroistočne i centralne BiH truje zagađujućim materijama koje prljava industrija nesmetano i nekažnjeno ispušta u okoliš. Postavlja se pitanje kome je u interesu da zatruje i sjeverozapadni dio naše zemlje”, izjavio je Denis Žiško iz Centara za ekologiju i energiju.

Na tribini je predstavljena i nova analiza Centra za ekologiju i energiju, koja ukazuje na uzročno- posljedičnu vezu zagađenja životne sredine i zdravstvenih poremećaja stanovništva u zapadnom dijelu Grada Tuzla, u naseljima Divkovići, Plane, Šićki Brod i Bukinje.

 

12 Mar 2018