CZZS | Regionalni stav o upravljanju rijekama na Zapadnom Balkanu
6151
single,single-post,postid-6151,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
PP rijeke

Regionalni stav o upravljanju rijekama na Zapadnom Balkanu

Posted by czzs in Vijesti

Centar za životnu sredinu je, zajedno sa partnerskim organizacijama iz regije, predstavio stavove vezano za upravljanje rijekama i odbrane od poplava.

Dokument sa stavovima je napravljen u ime SEENET mreže organizacija iz Jugoistočne Evrope za prirodne resurse, energiju i transport, platforme za saradnju organizacija za životnu sredinu na regionalnom nivou. Napravljen je kao aktivnost ETNAR projekta, “Mreže zagovaračkih organizacija za održivu upotrebu energije i prirodnih resurasa na Zapadnom Balkanu i u Turskoj”, projekat finansiran od strane EU iz IPA programa partnerstva za civilno društavo.

Cilj dokumenta je da predstavi stavove mreže relevantnim institucijama i da obezbijedi drugim organizacijama u regionu osnovne informacije za upravljanje rizikom od poplava i drugim intervencijama na našim rijekama.

Odlučili smo se fokusirati na rijeke iz dva razloga:

  1. Raste pritisak na balkanske rijeke od strane energetskog sektora i izgradnje hidrocentrala, čak i u zaštićenim područjima,
  2. Prijedlozi za izgradnju novih brana su se povećali nakon poplava u maju 2014. godine.

Ovaj dokument argumentuje da nam ne trebju nove brane, kanali i nasipi, bar ne svugdje, već nam treba integralno upravljanje rijekama u regionu.

Dokument sa stavovima smo zasnovali na diskusijama održanim tokom dvije regionalne konferencije: „Transformacija energije i prirodnih resurasa na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“ (30. jun- 4. jul 2014. na Solarnoj akademiji, Šolta, Hrvatska) i regionalnoj konferenciji ETNAR o energiji i prirodnim resursima (održanoj u Banjoj Luci, BiH, 11-12. septembar 2014) i drugim sastancima organizovanim u sklopu projekta.

Dokument možete preuzeti dnu stranice.

Download (PDF, 2.69MB)

 

20 Mar 2015