Biodiverzitet i zaštićena područja

 

Program Biodiverzitet i zaštićena područja ima za cilj da svojim djelovanjem da doprinos u očuvanju i adekvatnom upravljanju prirodnim vrijednostima i zaštićenim područjima.

Zagovaranjem želimo da utičemo na povećanje broja zaštićenih područja i uključivanje javnosti u  procese donošenja odluka vezanih za upravljanje prirodnim bogatstvima i zaštićenim područjima. Učestvujemo u organizujemo naučnih istraživanja i podstičemo saradnju istraživača radi što kvalitetnijeg i vidiljivijeg djelovanja.

Uz navedeno, kroz aktivnosti koje provodimo, komuniciramo sa svim relevantnim akterima i zainteresovanim stranama čime obogaćujemo međusektorsku saradnju, a u cilju očuvanja životne sredinu.

 

CILJEVI OVOG PROGRAMA SU:

-veći broj zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini;
-održivo upravljanje zaštićenim područjima i prirodnim resursima;
-istraživanje biodiverziteta Bosne i Hercegovine sa fokusom na zaštićena i potencijalno zaštićena područja;
-preispitivanje infrastrukturnih i razvojnih projekata u zaštićenim i potencijalno zaštićenim područjima
-skretanje pažnje javnosti na potrebu aktivnog učešća u donošenju odluka po pitanju zaštite prirode

 

Koordinatorica programa: Iva Miljević

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti