CZZS | Prezentovana publikacija o biodiverzitetu jezera najstarijeg Nacionalnog parka u BiH ; Budućnost Sutjeske zavisi od naše odgovornosti
8886
single,single-post,postid-8886,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Prezentovana publikacija o biodiverzitetu jezera najstarijeg Nacionalnog parka u BiH ; Budućnost Sutjeske zavisi od naše odgovornosti

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Publikacija ”Biodiverzitet jezera Nacionalnog parka Sutjeska i preporuke za njihovo održivo upravljanje” koja je nastala kao proizvod naučnih istraživanja realizovanih na ljeto 2016. godine prezentovana je danas u prostorijama Centra za životnu sredinu u Banjaluci. Fokus istraživanja je bio na pet jezera: Donje i Gornje Bare, Crno, Bijelo i Orlovačko jezero. Na njima je istraženo prisustvo različitih grupa organizama i kvalitet vode, a pronađene su i nove vrste.

Promocija publikacije_foto Iva Miljevic

”Sa više od 900 nalaza oko 370 taksona ovim istraživanjem još jednom potvrđujemo bogatstvo biodiverziteta ovog područja, ali i ukazujemo na značaj pravilnog upravljanja Parkom i svim njegovim vrijednostima. Zelengora spada u najinteresantije i najdragocjenije planine Dinarida, dok njena glacijalna jezera, tzv. ‘gorske oči’ vijekovima pružaju uslove za život rijetkim i osjetljivim organizmima. Da li će to tako i ostati, zavisi isključivo od naše odgovornosti i spremnosti da očuvamo neprocjenjivu prirodu koju imamo”, istakla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

Promocija publikacije_foto Jasmin Pasic (3)

Prethodni naučni podaci za istraživana jezera su šturi, zastarjeli ili uopšte ne postoje, te je od izuzetne važnosti da se buduća naučna istaživanja podrže i realizuju, ne samo u zaštićenim područjima, već širom naše zemlje. U prilog tome ide i činjenica da je tokom relativno kratkog trajanja istraživanja pronađeno na desetine novih vrsta.

”Nacionalni park Sutjeska smatramo jednim od naših najvrijednijih područja, te godinama ulažemo naše vrijeme, energiju i znanje kako bi bilo što očuvanije. Nakon uspješne borbe protiv planiranih hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka, nastavili smo aktivnosti u ovom Parku koje za cilj imaju podršku, promociju, bolju zaštitu i kvalitetnije upravljanje”, izjavila Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Promocija publikacije_foto Jasmin Pasic (1)

Promociju su prisustvovali predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta, JU Muzeja Republike Srpske, Nacionalnog parka Sutjeska i ostali zainteresovani pojedinci koji su iskazali prijeku potrebu da se stručna zajednica više uključi u planiranje kvalitetnog i svrsishodnog upravljanja našom prirodom i prirodnim resursima.

Promocija publikacije_foto Jasmin Pasic (6)

”Potrudili smo se dati preporuke na osnovu stanja koje smo zatekli na terenu tokom istaživanja, sa akcentom na spriječavanje daljih negativnih uticaja primijećenih na glacijalnim jezerima i njihovoj okolini. Kontrolisano i plansko poribljavanje, organičavanje kretanja motornih vozila i turističke aktivnosti su samo neke od preporuka koje smo detaljnije obradili i uvrstili u ovoj publikaciji. Neophodno je sve aktivnosti detaljno planirati i dati prioritet očuvanju prirodnih resursa, zbog čega se nacionalni parkovi osnivaju i na čemu, na kraju krajeva, najvećim dijelom temelje svoju turističku ponudu”, zaključio je Đorđije Milanović, stručni saradnik za praktičnu nastavu Šumarskog fakulteta u Banjoj Luci.

Publikaciju možete pogledati ovdje.

07 Sep 2018