CZZS | Poziv NVO kineskom Premijeru da podrži investicije u obnovljive izvore energije
4835
single,single-post,postid-4835,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
li_ponta

Poziv NVO kineskom Premijeru da podrži investicije u obnovljive izvore energije

Posted by czzs in Vijesti

U Bukureštu, Rumunija, 25. novembra 2013 je održan Samit Kina – Zemlje Istočne i Centralne Evrope. Nevladine organizacije iz regiona, tražile su od kineskog Premijera Li Kegianga da podrži investicije vezane za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju, umjesto serije projekata na ugalj koji su trenutno planirani širom Istočne i Jugo-istočne Evrope.

Planirani projekti na ugalj u regionu koji potencijalno uključuju kineske kompanije i banke su Ugljevik III i Tuzla 7 u Bosni i Hercegovini, Pljevlja II u Crnoj Gori, Rovinari u Rumuniji, Kostolac B3 u Srbiji i seriju projekata u Ukrajini za modifikaciju gasne elektrane u ugalj.

“Planirane nove elektrane, ne samo da će uzrokovati prijevremene smrti već će i spriječiti zemlje da smanje emisije gasova staklene bašte u skladu sa dugoročnim klimatskim ciljevima Evropske unije, a neka od postrojenja sklona su i narušavanju standarda zagađenja EU,” navodi Pippa Gallop iz CEE Bankwatch Network.

Dostupne informacije o ponudama za Pljevlja II termoelektranu na lignit u Crnoj Gori i Kostolac 3 termoelektranu u Srbiji, sugerišu da će nivo zagađenja biti veći od dozvoljenog nivoa, definisanog u EU Direktivi za Industrijske Emisije. Izgradnja takvih elektrana trebala bi biti zabranjena i u Kini, u skladu sa svjetskim standardima predstavljenim početkom 2012 godine.

 

Ovi problemi podržani su činjenicom da kineski Dongfang gradi termoelektranu na lignit Stanari u Bosni i Hercegovini, finansiranu od strane kineske Banke za razvoj, kojoj je prošle nedelje dozvoljeno da emituje od 2 do 10 puta više emisija od onoga koliko dozvoljava zakonodavstvo EU.

Sektor uglja je već izazvao veliku štetu po ljudsko zdravlje i životnu sredinu u regionu, a doprinio je i klimatskim promjenama. Samo u Srbiji, procijenjeno je da je zagađenost vazduha od uglja izvazvala 2100 privremenih smrti godišnje, dok u Poljskoj ta cifra iznosi 3500.

“Sa obzirom da je većina ulaganja kineskih kompanija u naš region vezana za sektor energetike, mi pozivamo kineske vlasti da razmotre potrebu naših zemalja za postepenim ukidanjem fosilnih goriva, te da se fokusiraju na transformaciju ka energetski efikasnoj ekonomiji, zasnovanoj na ekološki održivim izvorima obnovljive energije”, zaključili su.

Kontakti:

Pippa Gallop, CEE Bankwatch Network, pippa.gallop@bankwatch.org+385 99 755 9787

Miodrag DakićCentar za životnu sredinu miodrag.dakic@czzs.org, +387 66 475 444

Igor Kalaba, Centar za životnu sredinu igor.kalaba@czzs.org, +387 65 760 796,

Fotografija preuzeta sa Xinhua

17 Dec 2013