CZZS | Poziv na druženje – “PARK(ing) day” u Banjaluci
5788
single,single-post,postid-5788,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
parkingday

Poziv na druženje – “PARK(ing) day” u Banjaluci

Posted by czzs in Vijesti

Inicijativa Naš prostor koju je pokrenuo Centar za životnu sredinu će u petak, 19.9.2014. godine, sa početkom od 16h na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (kod Kraša) po prvi put u Banjaluci obilježiti manifestaciju PARK(ing) day.

Ova manifestacija se prvi put održala 2005. godine u San Francisku i od tada stotine gradova širom svijeta svakog trećeg petka u septembru obilježava ovaj dan.

Pozivamo zainteresovane građane Banjaluke da nam se pridruže u petak, 19.9.2014. godine od 16h do 18h da se družimo uz kafu ili čaj, da igramo društvene igre, čitamo knjige, pletemo, pričamo, itd, te pokažemo da postoji potreba i drugačiji način korištenja javnog prostora.

PARK(ing) day je globalni događaj u kojem građani, umjetnici i aktivisti na nekoliko sati određeni parking transformišu u park, odnosno javni prostor na usluzi svim građanima, ugodan za druženje, relaksaciju, igru i druge slične aktivnosti.

Cilj ove manifestacije jeste da se skrene pažnja na potrebu za više urbanih, otvorenih, javnih prostora u gradu, koji će omogućiti kvalitetniji i humaniji život građana, odnosno obezbijediti prostor za bolju interakciju i kretanje ljudi. Takođe, cilj ove manifestacije jeste da se pokrene rasprava kako i na koji način se vrši urbanizacija grada, odnosno kako se planira izgradanja i zastupljenost javnih prostora. Činjenica je da iz godine u godinu Banjaluka sve više ostaje bez javnih prostora, naročito zelenih površina, koje mogu da koriste svi građani Banjaluke, a koji su namjenjeni za rekreaciju, kulturne, sportske i edukativne aktivnostivsti.

18 Sep 2014