CZZS | Potpisana zajednička izjava za bolje i sigurnije saobraćajnice u Evropskoj uniji
8980
single,single-post,postid-8980,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
800px-EU-EE-Tallinn-Kesklinn-Rävala_traffic

Potpisana zajednička izjava za bolje i sigurnije saobraćajnice u Evropskoj uniji

Posted by czzs in Uncategorized

Evropska federacija biciklista (ECF), čiji je član i Centar za životnu sredinu, je potpisala zajedničku izjavu sa Evropskim odborom za sigurnost u transportu (ETSC), Federacijom cesta Evropske unije (ERF), Evropskom federacijom radnika u transportu (ETF) i TISPOL, Evropskom mrežom saobraćajnih policajaca, sa ciljem boljih i sigurnijih saobraćajnica širom Evropske unije.

Koalicija za cilj ima prilagođavanje saobraćajnih pravila, kako bi se osiguralo da i biciklisti i pješaci budu prioritet pri donošenju sigurnosnih mjera, što trenutno nije slučaj.

Trenutna direktiva se odnosi na TEN-T, infrastrukturu saobraćajnica dužih razdaljina, koja zahtjeva redovne sigurnosne preglede i inspekcije, identfikaciju i sanaciju mjesta visokog rizika te podrazumjeva i ostale mjere predviđene za poboljšanje sigurnosti na saobraćajnicama. Međutim, ova pravila datiraju još od 2008. te nisu u potpunosti prilagođena pješacima i biciklistima koji dolaze u kontakt sa ovom infrastrukturom.

ECF je pokazao da su biciklisti i pješaci u čestom kontaktu sa ovom vrstom saobraćajnica, a njihove potrebe su često usvajane tek naknadno.

Prijedlog komisije (koji je sada upućen Evropksom Parlamentu i zemljama članicima Evropskog Savjeta) takođe predlaže proširenje opsega direktive, kako bi se proširila pokrivenost sigurnosnih mjera na primarne/glavne saobraćajnice. ECF podržava ovo, dok god direktiva uzima u obzir potrebe svih korisnika saobraćajnica.

Sa ovim proširenim opsegom, pravila bi mogla donositi značajnu korist, s obzirom na to da se samo 8% smrtnih slučajeva biciklista događa na autoputevima, 37% u urbanim područjima, dok se čak 55% smrtnih slučajeva dešava na ruralnim magistralnim putevima. Takođe, oko 40% smrtnih slučajeva biciklista dešava se generalno izvan urbanih područja.

Pored šireg opsega Direktive ECF i posebne pažnje za sigurnost biciklista i pješačke infrastrukture, takođe bismo željeli vidjeti EU smjernice za minimalne kriterijume kvaliteta biciklističke i pješačke infrastrukture.

Izvor: https://ecf.com/news-and-events/news/joint-statement-revision-infrastructure-safety-directive

28 Sep 2018

Tags: