CZZS | Postavljeni parkinzi za bicikle ispred zgrade Vlade RS
6800
single,single-post,postid-6800,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
IMG_2907

Postavljeni parkinzi za bicikle ispred zgrade Vlade RS

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Danas, 22.2.2016. godine su počeli da se koriste parkinzi za bicikle sa nadstrešnjicom koji su postavljeni ispred zgrade Vlade RS. Izgradnja parkinga za bicikle sa nadstrešnjicom je finansirala Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske, a na inicijativu koju su pokrenuli predstavnici Centra za životnu sredinu. Postavljanje nadkrivenih parkinga za bicikle ima za cilj popularizaciju korištenja bicikla kao prevoznog sredstva za uposlene u ministarstvima Vlade RS, te sa zve posjetioce.

IMG_2883

 

 

„Centar za životnu sredinu već dugi niz godina radi na promociji održivih vidova transporta, kako u Banjaluci, tako i u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Inicijativa koju smo pokrenuli prema Službi za zajedničke poslove u Vladi RS prihvaćena je u duhu razumijevanja potrebe i dobre saradnje, tj. onako kako je to i za očekivati. Ovo je jedan dobar primjer koji bi trebale da prate sve institucije u RS i BiH. Od samog slanja inicijative, preko analize najboljeg tehničkog rješenja, izvođača i samog nadgledanja izvođenja radova, sve ove aktivnosti su protekle bez ikakvih problema“- istakao je Tihomir Dakić, koordinator programa Transport u Centru za životnu sredinu.

Ovo je već druga inicijativa koja je prihvaćena od strane Centra za životnu sredinu i ovi parkinzi za bicikle u Banjaluci postaju već prepoznatljivi. Pored novih, Centar za životnu sredinu je inicirao i prikupio sredstva za postavljanje četiri ovakva parkinga za bicikle na Univerzitetu u Banjaluci koje studenti redovno koriste.

IMG_2904

 

„Da bi građani mijenjali svoje navike, pored promovisanja ovog vida transporta, potrebno je i obezbjediti osnovnu infrastrukturu. Trenutno u Banjaluci vlada popriličan saobraćajni haos, a on je posljedica nepostojanja strategije razvoja saobraćaja niti bilo kakve vizije. Banjaluka koja je nekada bila poznata po biciklu guši se u kolonama automobila svakog dana. Sa ekonomske strane to su veliki gubici za razvoj ovog grada, zatim je tu i zdravlje građana i povećana neproduktivnost radno sposobnog stanovništva. Ovom prilikom pozivam sve ministre u Vladi RS da budu primjer pametnog putovanja na posao, te svim uposlenim u ministarstvima Vlade RS, da počnu koristiti bicikle kada idu na posao i tako uštede svoje troškove, brinu o svom zdravlju ali ono što je za sve nas građane jako bitno, poboljšaju svoju produktivnost“ – dodao je Dakić.

IMG_2874

 

 

Parkinzi za bicikle sa nadstrešnjicom su koncept koji su razradili predstavnici Centra za životnu sredinu i kolege asistenti sa Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci. Cijena izrađenih parkinga i njihovo postavljanje je iznosila 5960,00 KM.

 

Za dodatne informacije i dodatne fotografije molimo Vas da nas kontaktirate na telefon 065 080 727 ili putem e-maila tihomir.dakic@czzs.org , Tihomir Dakić.

22 Feb 2016