CZZS | Postani aktivista!
6564
single,single-post,postid-6564,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
postani aktivista plakat-01 (2) resize

Postani aktivista!

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Klimatske promjene predstavljaju jednu od najvećih prijetnji za opstanak čovječanstva. Iako se u većini govora o ovom i sličnim problemima deklarativno izjavljuje da planetu ostavljamo mladima i da je budućnost u njihovim rukama, u stvarnosti mladi rijetko kad imaju priliku da njihovo mišljenje i stavovi budu prihvaćeni.

Danas mladi širom svijeta postepeno shvataju da su posebno važan dio klimatskog pokreta jer će najgore posljedice snositi upravo oni! Ukoliko želiš da postanes i ti dio ovog pokreta i priključiš se milionima aktivista u borbi protiv klimatskih promjena, pošalji svoju prijavu i motivaciono pismo na duska.kudra@czzs.org do 30.10.2015. godine!

Prijavu možete pronaći ovde.

 cop 21

Aktivisti iz čitavog svijeta će se u decembru okupiti u Parizu da bi doprinjeli još jednom pokušaju donošenja sporazuma koji bi spasio planetu od propasti koju nose klimatske promjene. Klimatski pregovori pod okriljem Okvirne direktive UN o klimatskim promjenama (United Nations Framework Convention on Climate Change – UNFCCC, http://www.cop21.gouv.fr/en), koji se održavaju od 1995. godine, okupljaju predstavnike vlada koji već 21 godinu zaredom bezuspješno pokušavaju da  dođu do dogovora o smanjenju emisija gasova staklene bašte. Smanjenje emisija gasova staklene bašte je ključno u sprječavanju porasta globalne temperature koja je već u posljednjih 100 godina porasla za 0,8 °C. Posljedice tog povećanja su već vidljive (ekstremne vremenske pojave kao što su suše i poplave, porast nivoa mora, nestašica pitke vode, propadanje usjeva, zakiseljavanje okeana, koje za posljedicu imaju oskudicu hrane, vode, klimatske izbjeglice i dr.). Ukoliko nastavimo istim tempom i dozvolimo porast temperature preko dva stepena celzijusa,  katastrofalne promjene u klimi postaće pogubne za život kakav poznajemo. Zbog rasta nivoa mora cijele države će biti potopljene dok će, već sada zabrinjavajuće, izumiranje biljnih i životinjskih da bude još više ubrzano..

Pored političara, na klimatskim pregovorima redovno učestvuje i stotine hiljada aktivista svih uzrasta, organizacije civilnog društva, predstavnici akademskih organizacija i institucija, domorodački pokreti i dr. Prisustvom na samim pregovorima, uličnim akcijama i protestima oni izražavaju zajednički stav i svjetskim vođama daju do znanja da opasnosti od klimatskih promjena i hitnost djelovanja ne smiju biti podložne odugovlačenju.

Bosna i Hercegovina kao zemlja koja emituje male količine gasova staklene bašte ne spada u zemlje Aneksa 1 po Kjoto protokolu (http://unfccc.int/kyoto_protocol/items/2830.php) tako da nema obavezu smanjenja emisije gasova staklene bašte. Međutim, klimatski pregovori imaju višestruki značaj za BiH. Entitetske vlasti u BiH su fokusirane na izgradnju novih termoelektrana na ugalj. Energetski sektor, a termoelektrane na ugalj posebno, imaju najveći udio u emisijama gasova staklene bašte. Osim što uništavaju klimu, termoelektrane na ugalj su izuzetno štetne za zdravlje ljudi, kvalitet životne sredine, a zbog niza ekonomskih i političkih razloga predstavljaju katastrofalan izbor za energetsku i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine. Drugi razlog zašto je UNFCCC proces važan za BiH je Green Climate Fund, ustanovljen 2010. godine (http://news.gcfund.org/). Ovaj fond će izdržavati razvijene zemlje koje su najznačajniji istorijski zagađivači, a biće korišten za pomoć zemljama u razvoju u infrastrukturnim i drugim projektima vezanim za adaptaciju na klimatske promjene i smanjenje emisija gasova staklene bašte..

23 Oct 2015