CZZS | Poslanici Narodne skupštine RS pozvani da ne usvoje Prostorni plan NP Sutjeska
4809
single,single-post,postid-4809,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
IMG_0394

Poslanici Narodne skupštine RS pozvani da ne usvoje Prostorni plan NP Sutjeska

Posted by czzs in Saopštenja

Nakon što smo se po pitanju planiranih hidroelektrana u NP Sutjeska otvorenim pismima obraćali predsjednici Vlade RS Željki Cvijanović, te predsjedniku Vlade RS Miloradu Dodiku, pisma smo uputili i poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

Na dnevnom redu 32. sjednice Narodne skupštine RS je Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga prostornog Plana područja posebne namjene Nacionalni park “Sutjeska”.

„Ukoliko date svoj glas za ovaj plan, bićete među najodgovornijima za uništenje našeg prvog i najvećeg nacionalnog parka u Republici Srpskoj“, stajalo je u pismu poslanicima Narodne skupštine RS.

Predloženi prostorni plan podržava planove za izgradnju malih hidroelektrana u najvrijednijim dijelovima NP Sutjeska, u kanjonima rijeka Sutjeska i Hrčavka. Ovakvi planovi su sramotni, te pokazuju nespremnost Vlade Republike Srpske da se odupre pritisku investitora i odbrani naša jedinstvena prirodna bogatstva koja pripadaju svim građanima i budućim generacijama.

Planovi za izgradnju malih hidroelektrana u NP Sutjeska su u suprotnosti sa evropskim i međunarodnim obavezama i praksama, a institucije i organizacije koje se bave zaštitom prirode (WWF, IUCN, FoEE) su se već obraćale nadležnom Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Ovim planovima se protivi i veliki broj udruženja i građana Republike Srpske. Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS je dao negativno mišljenje na ovakav prijedlog prostornog plana, te predložio dodatna usaglašavanja i mišljenje kompetentne i priznate naučne institucije, kao i pravnih eksperata.

Nacionalni park Sutjeska je biološki naše najbogatije područje, sa preko 2815 vrsta biljaka i životinja, od kojih su mnogi endemi, rijetke i ugrožene vrste, od evropskog i svjetskog značaja. Gradnja hidroelektrana bi ozbiljno ugrozila ovo prirodno blago, što su potvrdili mnogi naučnici iz BiH i regije.

„Da li je 11 MW električne energije vrijedno gubitka najvrijednijeg zaštićenog područja u Republici Srpskoj? Da li ćete dozvoliti da se NP Sutjeska ugrozi status nacionalnog parka? Ukoliko dozvolite usvajanje ovakvog prostornog plana, zaštita prirodnih vrijednosti u Republici Srpskoj će biti potpuno obesmišljena. Sadašnje i buduće generacije će suditi o onima koji dozvole ovakav zločin protiv prirode. Razmislite kome ćete dati glas“, stoji na kraju pisma.

17 Dec 2013