CZZS | Poslanici, niste plaćeni da budete suzdržani!
6265
single,single-post,postid-6265,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Sutjeska_NSRS1

Poslanici, niste plaćeni da budete suzdržani!

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Centar za životnu sredinu želi da poruči svim građanima koji su potpisali peticiju i koji podržavaju napore da se zaštiti Nacionalni park Sutjeska, da je ova građanska inicijativa skinuta sa dnevnog reda Narodne skupštine i da se o njoj za sada neće raspravljati.

Građanska inicijativa koja je protiv hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska je skinuta sa dnevnog reda Četvrte sjednice Narodne skupštine nakon što nije dobila podršku Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da ide u skupštinsku proceduru. U tom Odboru su pri glasanju o inicijativi za Sutjesku suzdržani bili: Milorad Jagodić (SNSD), Čedo Vuković (SNSD), Milan Dakić (DNS), Vojin Mitrović (samostalni poslanik) i Nenad Vukoje (spoljni član Odbora), dok je troje poslanika glasalo za upućivanje inicijative na glasanje u Skupštinu.

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu: „Nacionalni park Sutjeska nije pitanje o kojem se može biti suzdržan, niti je 6 000 građana koji su svojim potpisom podržali inicijatvu javnost koju Narodna skupština i Vlada Republike Srpske smije ignorisati“.

Sutjeska_NSRS3

Građanskom inicijativom Narodnoj skupštini se predlaže usvajanje zаključkа dа izgrаdnjа mаlih hidroelektrаnа u Nаcionаlnom pаrku „Sutjeskа“ nije od jаvnog i opšteg interesа zа Republiku Srpsku. Za pokretanje građanske inicijative u skupštinskoj proceduri je bilo potrebno 3000 potpisa građana, a prikupljeno je preko 6000 potpisa u periodu od sedam dana na 12 lokacija u Republici Srpskoj.

„Pritisak Vlade na poslanike Narodne skupštine je doveo do ovakvog glasanja, čime je obesmišljena građanska inicijativa kao demokratski način izražavanja stava javnosti. Vlada jasno staje na stranu investitora i ignoriše želju i stav javnosti, struke i lokalne zajednice. Mišljenje Vlade RS i odluka Odbora nas neće obeshrabriti, te ćemo nastaviti bitku svim demokratskim sredstvima koja ne isključuju masovne proteste“, dodala je Nataša Crnković.

Nakon što je javnost dala svoj jasan stav o gradnji hidroelektrana u NP Sutjeska, te nakon dvije presude Okružnog suda u Banjoj Luci čime su oborene obje studije uticaja na životnu sredinu pomenutih hidroelektrana, usvajanje ovakve građanske inicijative od strane Narodne skupštine RS je moralo da bude logičan korak.

Sutjeska_NSRS2

21 May 2015