CZZS | Podrška aktivistima iz Hondurasa
7095
single,single-post,postid-7095,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
czzs

Podrška aktivistima iz Hondurasa

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Danas je Centar za životnu sredinu pružio podršku organizaciji COPINH iz Hondurasa, koju je vodila Berta Cáceres, aktivistica za ljudska prava i životnu sredinu, koja je usljed borbe da odbrani rijeku Gualcarque od Agua Zarca brane ubijena 3. marta 2016. godine u svojoj kući u La Esperanzi. Ovom akcijom tražimo pravdu za Bertu i tražimo od vlasti Hondurasa da provedu detaljnu i nezavisnu istragu o njenoj smrti i da odmah zaustave Agua Zarca projekat, koji prijeti da ugrozi živote lokalnog stanovništva.

dt.common.streams.StreamServer

Od 2009. godine u Hondurasu je došlo do ubrzanog razvoja destruktivnih megaprojekata kojima se raseljava domorodačko stanovništvo i uništava životna sredina. Gotovo 30% zemlje u državi je bilo obilježeno za koncesije za rudnike, što je dovelo do potrebe za jeftinom energijom koja bi to omogućila. Kako bi zadovoljila tu potrebu, vlada je odobrila stotine takvih projekata širom zemlje, privatizujući tako rijeke i zemlju, a iskorjenjujući lokalne zajednice.

Među njima je bila i Agua Zarca hidroelektrana, zajednički projekt firme Desarrollos Energéticos SA iz Hondurasa i kineske firme Sinohydro, najvećeg svjetskog graditelja hidroelektrana. Projekt Agua Zarca na rijeci Gualcarque proguran je bez konsultacija s domorodačkim stanovništom, što predstavlja povredu međunarodnih sporazuma koji se tiču njihovih prava. Projekat bi, da je ostvaren, onemogućio pristup vodi, hrani i lijekovima za stotine ljudi Lenca naroda i povrijedio njihova prava na održivo upravljanje i življenje na vlastitoj zemlji.

Peticiju za podršku aktivistima iz Hondurasa možete pronaći OVDJE.

 

16 Jun 2016