CZZS | Pariski klimatski sporazum: Profit ispred ljudi
6692
single,single-post,postid-6692,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
23058926363_fbae1044d8_o

Pariski klimatski sporazum: Profit ispred ljudi

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Dvosedmični klimatski pregovori u Parizu su rezultirali sporazumom koji je umjesto da ograniči emisije gasova staklene bašte i uspori klimatske promjene, donio još jedno razočaranje i jasno pokazao nedostatak vizije, solidarnosti i opredijeljenosti za istinske promjene.

Igor Kalaba, Koordinator programa Energija i klimatske promjene, Centar za životnu sredinu: “Kao što je i očekivano, jaz između razvijenih i zemalja u razvoju je i dalje nepremostiv. Nedostatak razumjevanja je i dalje osnovni kamen spoticanja zajedno sa stavljanjem profita ispred dobrobiti ljudi cijele planete. Ono što je jasno je da sa ovakvim dogovorom i dalje nismo ni blizu sprečavanju klimatskih promjena, a rast od minimalno 3oC je neizbježan. Podsjećam da su naučnici jasno rekli da je 1,5oC gornja granica rasta temperature ako želimo izbjeći katastrofalne klimatske promjene”.

Paralelno sa pregovorima, preko 2 000 aktivista iz mreže Friends of the Earth International (FoEI) su se, zajedno sa hiljadama drugih aktivista, okupili na ulicama Pariza da bi zahtjevali klimatsku pravdu i mir[1]. Centar za životnu sredinu je, kao članica FoEI, pratio pregovore, a naši aktivisti su učestvovali na akcijama.

Nataša Crnković, Predsjednica Centra za životnu sredinu: “Političari su uspjeli da iznevjere i mala očekivanja koja su postojala za ove pregovore. Ipak, stvarna moć je u ljudima, pokretima i zajednicama koje se decenijama i vijekovima bore da očuvaju svoja područja, odupiru se velikim koorporacijama i zajedno donose pozitivne promjene u društvu. Ovo nije kraj, borba se nastavlja”.

Iako su se neke članice, zajedno sa francuskim predsjedništvom trudile da pregovore prikažu kao transparentne i uspješne, oni nisu bili ništa od navedenog. Još od Bona, gdje je održan posljednji pripremni sastanak pred Pariz, cijeli proces je provođen veoma netransparentno, sa dosta zatvorenih pregovora kojima civilno društvo i mediji nisu mogli prisustvovati. U Parizu se proces dodatno zakomplikovao tako što je vođeno mnogo paralelnih pregovora iz kojih su zemlje u razvoju često bile isključene.

CWA353QXAAAV-Nu

 

Dogovor je potpisan, ali mnogo pitanja i dalje ostaje otvoreno. Smanjivanje emisija nije pravovremeno, finansiranje siromašnih zemalja nije definisano, a istorijska i ravnopravna podjela odgovornosti su izuzete iz sporazuma.

 

[1] https://www.flickr.com/photos/foei

Autor fotografije: Luka Tomac

12 Dec 2015