CZZS | Organizovana regionalna ETNAR konferencija o energiji i prirodnim resursima
5795
single,single-post,postid-5795,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
IMG_8629

Organizovana regionalna ETNAR konferencija o energiji i prirodnim resursima

Posted by czzs in Vijesti

Centar za životnu sredinu je u periodu 11-12. septembra organizovao regionalnu konferenciju posvećenu prirodnim resursima i energiji, koja je okupila vodeće organizacije civilnog društva iz regije koje se bave ovim pitanjima.

Cilj konferencije je bio doći do zajedničkih rješenja u upravljanju prirodnim resursima, posebno vodom, kao  izuzetno važnim i osjetljivim elementom životne sredine. Posebna pažnja je posvećena upravljanju rizicima od poplava, sa osvrtima na klimatske promjene i potrebne mjere ublažavanja njihovih posljedica na životnu sredinu i društvo. Takođe, naglasak je stavljen na neodržive energetske sisteme u regiji i neophodnost prelaska sa fosilnih na obnovljive izvore energije.

Jagoda Munić, koordinatorica ETNAR projekta iz Zelene akcije/Friends of the Earth Croatia je naglasila da je ETNAR projekt “primjer uspješne suradnje u regiji s ciljem da pomogne nevladinim organizacijama da bolje odgovore na probleme u društvu. Zajedničko djelovanje na području zaštite okoliša je od vitalne važnosti, što smo pokazali i prilikom brzog reagiranja na poplave u regiji”.

Profesorica Lučka Kajfež Bogataj sa Biotehnološkog fakulteta iz Ljubljane i jedna od vodećih ekspertica za klimatske promjene je istakla da će klimatske promjene, ukoliko se hitno ne krenu kontrolisati, predstavljati rizik ne samo na životnu sredinu, nego i na ekonomski prosperitet, razvoj i još šire – stabilnost i sigurnost. Efekti klimatskih promjena na vodni režim u Jugoistočnoj Evropi su veoma nepredvidivi i lokalno različiti.

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu je dodala da je stanje u Bosni i Hercegovini posebno osjetljivo, obzirom da su i posljednje poplave i klizišta pokazali da je u upravljanju prirodnim resursima, posebno vodenim i šumskim, potrebno praviti velike promjene. “Upravo sadašnja praksa, koja obuhvata konvencionalne sisteme odbrane od poplava i enormne planove za izgradnju hidroelektrana i uzurpacije rijeka, pokazuje nesvjesnost veličine i ozbiljnosti ovog problema od strane nadležnih”.

Prezentacije sa konferencije

19 Sep 2014