CZZS | Organizacije brane prava domorodačkih naroda i malih poljoprivrednika od velikih korporacija
7626
single,single-post,postid-7626,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
cop-13

Organizacije brane prava domorodačkih naroda i malih poljoprivrednika od velikih korporacija

Posted by czzs in Vijesti

Prošle sedmice, borci za zaštitu životne sredine su sa konferencije članica Konvencije o biodiverzitetu u Kankunu, Meksiko, pozvali vlade da zaštite biodiverzitet, prava domorodačkih naroda i lokalnih zajednica od kontroverznih novih biotehnologija.

Organizacije su posebno pozvale na moratorijum na upotrebu tehnike “gene drives” i na poštovanje pravila koja štite od krađe genetske resurse lokalnih zajednica. “Gene drives” je tehnologija koja je dizajnirana da forsira posebnu genetski izmijenjenu osobinu kroz cjelokupnu divlju populaciju i potencijalno izmijeni čitave vrste ili čak dovede do izumiranja vrsta.

Nove biotehnologije kao što je CRISPR editovanje gena i DNK sinteza mogu radikalno izmijeniti prirodu, puštanjem moćnih novih genetski modifikovanih organizama u životnu sredinu. Trenutno ne postoje međunarodne i nacionalne regulative i procjene rizika za ove nove tehnologije, što bi bio ključni korak za razumijevanje mogućih uticaja na ljude, zajednice i životnu sredinu.

Promjena divljih populacija ili dovođenje čitave vrste do izumiranja ima ogromne etičke, društvene i ekološke implikacije. Ne samo da nemamo znanje da bismo izveli tako kompleksne procjene rizika, nego ne znamo ni kakva pitanja da postavimo. Trebamo dozvoliti naučnicima, lokalnim zajednicama i društvu da detaljno prodiskutuju o ovoj temi, a ne samo pustiti tehnologiju da nas vodi. Do tada, moratorijum je neophodan”, navodi Dr. Steinbrecher, biolog i molekularni genetičar.

Moratorijum su podržali mnogi nezavisni stručnjaci, uključujući Međunarodnu uniju za zaštitu prirode (IUCN).

Druga kontroverzna tema na Konvenciji o biodiverzitetu je bila i rukovanje digitalnim genskim sekvencama. Danas, geni biljaka ili mikroorganizama mogu biti sekvencionisani i pohranjeni kao digitalni kodovi, te poslani širom planete, a potom sintetisani kao osnova za izmjenu živih organizama. Korporacije mogu koristiti ovu tehnologiju da izbjegnu odredbe Konvencije o biodiverzitetu i Nagoya protokola. Zemlje u razvoju traže zaštitu od ovakvog biopiratstva, dok bogatije zemlje i njihove biotehnološke korporacije su protiv mjera zaštite.

Dana Perls, iz Friends of the Earth SAD zaključuje: ”Korporacije prijete biodiverzitetu upotrebom opasnih tehnologija i krađom genetskih resursa koje su domorodački narodi i mali poljoprivrednici čuvali kroz istoriju za dobrobit čovječanstva. Ne smijemo dozvoliti korporacijama da preuzmu prirodu zarad profita i kontrole tržišta”.

13 Dec 2016