CZZS | Održana radionica o planiranju urbanih kampanja
9124
single,single-post,postid-9124,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
aIMG_8321

Održana radionica o planiranju urbanih kampanja

Posted by czzs in Vijesti

Centar za životnu sredinu realizovao je u Banjaluci radionicu o planiranju urbanih kampanja u lokalnim zajednicama. Radionica koja je realizovana uz podršku organizacije One Street iz Preskota (Arizona) okupila  je pojedince i predstavnike organizacija iz pet lokalnih zajednica: Banjaluke, Zenice, Goražda, Trebinja i Glamoča. Tokom trajanja radionice, od 5. do 7. oktobra  osmišljeno je ukupno šest kampanja.

a44203300_10215438422088165_7881093606079987712_n1

Kampanje su obuhvatile raznolik spektar ciljeva, od poboljšanja biciklističke infrastrukture u lokalnim zajednicama, preko povećanja socijalne kohezije, pa do djelovanja na opštinsku vlast sa ciljem gradnje funkcionalne deponije. Svrha radionice je bila jačanje zagovaračkih sposobnosti voditelja ovih kampanja prema lokalnoj vlasti.

Nakon radionice, od 8. do 13. oktobra, tim iz Centra za životnu sredinu i One Street-a je obilazio pojedince i organizacije u navedenim lokalnim zajednicama,  sa ciljem utvrđivanja stanja na terenu, te detaljnije razrade samih kampanja.

Tako je naš tim već 8. i 9. oktobra boravio u Zenici, gdje su nas ugostili Redžib Skomorac i Majda Ibraković iz udruženja građana Priroda i društvo, sa kojima smo utvrdili nerugalarnosti u postojećoj biciklističkoj infrastrukturi u gradu Zenici. Neregularnosti podrazumijevaju više problema: od nelegalnosti biciklističke infrastrukture do praktičnih problema do kojih je došlo ,,preseljenjem” biciklista sa kolovoznih traka na pješačke staze, odnosno  označavanjem biciklističkih traka na pješačkim, umjesto na kolovoznim trakama.

aIMG_8087

U Goraždu se tim sastao sa Ervinom Derviševićem i Damirom Milijanovićem iz inicijative građana Erdago i voditeljima kampanje koja zagovara rješenje problema divljih deponija u okolini Goražda, te pravljenja jedne, legalne, sanitarne i funkcionalne deponijie. Sastanku je prisustvovao i Alen Selimović, predsjednik mjesne zajednice Goražde II.

aIMG_8188

Naredna dva dana, 10. i 11. oktobra nastavljaju se sastanci u Trebinju. Razlog boravka u ovom gradu nisu njegove ljepote kojih ima puno, već broj kampanja. Blagoje Rosandić i Dejan Čučković iz biciklističkog kluba Leotar, vode kampanju koja zagovara unapređenje biciklističke infrastrukture u gradu Trebinju, dok Aleksandar Vukanović iz udruženja građana CORIE radi na zagovaranju pravljenja biciklističke staze koja bi pratila staru uskotračnu željezničku prugu u okolini Trebinja.

IMG_8391 aIMG_8318

Već idućeg dana, 12. oktobra tim odlazi i do posljednje destinacije: Glamoča. Siniša Šolak i Rane Radoja iz planinarskog kluba Busija i pokretači veb stranice Glamoč na dlanu vode kampanju koja treba da poboljša socijalnu koheziju u ovoj lokalnoj zajednici, tako što će uz organizaciju trajne etnološke postavke poboljšati turističku ponudu , ali i kroz rad na njoj i učenju kroz nju, zbližiti građane.

aIMG_8643 IMG_8669

Centar za životnu sredinu i One Street će nastaviti i u narednom periodu pružati podršku ovim kampanjama. Više detalja možete pronaći i na veb stranici One Street na linku: https://www.onestreet.org/newsletters/256-fall-2018-e-newsletter

01 Nov 2018