CZZS | Održana Javna prezentacija Nacrta izmjene djela regulacionog plana stambenog naselja Borik
6444
single,single-post,postid-6444,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
IMG_1613

Održana Javna prezentacija Nacrta izmjene djela regulacionog plana stambenog naselja Borik

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Centar za životnu sredinu je 20. avgusta u prostorijama Mjesne zajednice Borik 2, organizovao Javnu prezentaciju Nacrta izmjene djela regulacionog plana stambenog naselja Borik.

IMG_1588
Potreba za organizovanjem Javne prezentacije je nastala kao odgovor na činjenicu da je nacrt regulacionog plana pokrenuo neuobičajeno snažnu reakciju stanovnika Borika, sa velikom većinom građana koji se protive uništenju ove javne zelene površine. Takođe, činjenica je da proces javnog uvida ne daje dovoljno jasne informacije građanima koji žele da daju svoje komentare i sugestije, obzirom da su mapa i tekstualni dio nacrta regulacionog plana previše „stručni“ da bi ih mogli razumjeti svi zainteresovani građani. Iz tog razloga je građanima predstavljen nacrt izmjene djela regulacionog plana i pokušalo se odgovoriti na sva pitanja koja su građani tom prilikom uputili.
IMG_1608
Voditelj prezentacije Miodrag Dakić je izjavio „Nakon što smo dobili negativan odgovor od Gradske uprave na dopis kojim smo pitali da li imaju namjeru da organizuju prezentaciju, imajući u vidu iskazan interes građana,odlučili smo da da sami organizujemo prezentaciju. Građanima nije bilo jasno zašto predstavnici Gradske uprave nisu na prezentaciji.“
IMG_1610
Centar za životnu sredinu će poslati svoje mišljenje o ovom nacrtu regulacionog plana, u kojem ćemo pokušati uvjeriti predstavnike Gradske uprave i Skupštine Grada Banjaluka da predložene izmjene regulacionog plana nisu u skladu sa potrebama i interesima stanovnika naselja Borik. Takođe, pokušaćemo da ukažemo na činjenicu da su ovakvi planovi u suprotnosti sa modernim trendovima razvoja gradova, gdje se mnogo više pažnje poklanja zaštiti preostalih javnih i zelenih površina, te njihovo stavljanje u funkciju korištenja svih građana.
IMG_1603
„Juče smo imali priliku da građanima približimo nacrt izmjene regulacionog plana i ono što ohrabruje je činjenica da je sala mjesne zajednice bila puna zainteresovanih stanovnika naselja Borik. Pojasnili smo formu i način podnošenja komentara, te ohrabrili da koriste sve mogućnosti učešća u procesu donošenja odluke o ovom regulacionom planu, ali takođe da se u budućnosti uključe u procese donošenja prostorno planske dokumentacije. To je svakako u njihovom interesu, ali je i njihovo pravo.“, dodala je Jelena Brkić, stručni saradnik na projektu „Iskoristi mogućnost, kreiraj svoj prostor“.

Javna prezentacija je realizovana u okviru projekta „Iskoristi mogućnost, kreiraj svoj prostor“, koji je podržan od strane Fondacije Heinrich Böll.

21 Aug 2015