CZZS | Održan sastanak mreže Sava Parks povodom predstavljanja novog projekta
9615
single,single-post,postid-9615,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Održan sastanak mreže Sava Parks povodom predstavljanja novog projekta

2

Održan sastanak mreže Sava Parks povodom predstavljanja novog projekta

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Članovi mreže zaštićenih područja uz rijeku Savu – Sava Parks Network, od 19. do 21. februara 2019., sastali su se u Slavonskom Brodu povodom predstavljanja projekta Sava Parks II – Sloboda za Savu. U sklopu ovog projekta koji će trajati 3 godine, a ukupna vrijednost oko 400.000,00 EUR, planiraju se provesti studije izvodljivosti projekata obnove rijeke Save i njene plavne doline.

Na nekim dijelovima, rijeka je ljudskim aktivnostima izmijenjena te bi vraćanje u prirodno stanje značilo i povratak vrijednih staništa te bolju odbranu od poplava, ali i manji rizik za gubitak izvora pitke vode. Nakon izrade studija izvodljivosti, pripremiće se dokumentacija za provođenje projekata obnove rijeke. Takođe će biti omogućen daljnji rad mreže Sava Parks. Projekat finansira Aage V. Jensen, partneri na projektu su njemačka fondacija EuroNatur, Hrvatsko drušvo za zaštitu ptica i prirode te Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. U provođenju projekta učestvuje svih 23 organizacija članica mreže Sava Parks.

1

Rijeka Sava iznimno je vrijedna za sve zemlje kojima protiče, a u odnosu na rijeke zapadne Europe, veoma je dobro očuvana. Ona nam donosi vodu koja znači život ne samo za čovjeka, već i za mnoga druga živa bića. Vodozahvati velikih gradova uz Savu zavise od količine i kvaliteta vode koju Sava donosi. Zahvaljujući  dobroj očuvanosti, u rijeci i uz rijeku Savu nalazimo mnoge rijetke i ugrožene vrste i staništa. Uz Savu se nalaze prostrana plodna područja koja služe za uzgoj hrane te velike poplavne šume hrasta lužnjaka koje su jedinstvene na europskoj nivou.

Jedna od aktivnosti projekta je i prevođenje Bijele knjige o Savi s engleskog na slovenski, hrvatski, bosanski i srpski jezik. Radi se o publikaciji koja sadrži konkretne prijedloge za unaprijeđenje zaštite od poplava te daljnje očuvanje Save i njenih pritoka. Ističe najveće vrijednosti rijeke Save, ali i najaktualnije prijetnje. Među najopasnijim prijetnjama svakako su daljnji razvoj plovidbe, izgradnja hidroeletrana te iskopavanje sedimenta. Knjiga pruža vjerodostojnu i dragocjenu osnovu za donošenje odluka o budućnosti Save i njezinih stanovnika te nudi konkretne prijedloge za održivi razvoj područja.

DSC_5226

 

22 Feb 2019