CZZS | Održan okrugli sto na temu “Građanske inicijative za upravljanje javnim prostorom u regionu”
4938
single,single-post,postid-4938,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
IMG_7026

Održan okrugli sto na temu “Građanske inicijative za upravljanje javnim prostorom u regionu”

Posted by czzs in Vijesti

U petak, 20.12.2013. godine u banjalučkom Domu omladine inicijativa Naš prostor pokrenuta od strane Centra za životnu sredinu je organizovala okrugli sto pod nazivom “Građanske inicijative za upravljanje javnim prostorom u regionu”.

 

Na okruglom stolu priliku da se predstave imale su sljedeće inicijative: Naš prostor-Banja Luka, Zelena Istra-Pula, Expeditio-Kotor, Crvena/Lift-Sarajevo, Ministarstvo prostora-Beograd, Vozi ulice-Šabac. Svaka od inicijativa je na sebi svojstven način predstavila svoju inicijativu, probleme sa kojima se susreće u svom okruženju vezano za smanjivanje i uništavanje javnih prostora i zelenih površina, kao i aktivnosti koje provode kako bi identifikovane probleme riješili ili unaprijedili postojeće stanje kada su javni prostori i upravljanje javnim prostorima u pitanju. Prisutnima je bilo veoma zanimljivo da saznaju više o veoma interesantnim i različitim načinima tretiranja javnih prostora i aktivnostima kojima inicijative u regionu pokušavaju da zaštite i unaprijede ovaj veoma bitan resurs, naročito za urbana područja. Predstavljene su uspješne i manje uspješne akcije zaustavljanja uništavanja veoma bitnih zelenih površina u različitim gradovima, način afirmacije i uključivanja građana u proces zaštite javnih prostora, akcije oživljavanja napuštenih i devastiranih javnih prostora, a predstavljeni su i planovi inicijativa za naredni period. Nakon svake prezentacije prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja predstavnicima inicijativa i da diskutuju o njihovim aktivnostima u cilju razmjene informacija, znanja i iskustava.

Zaključak okruglog stola jeste da je problem neadekvatnog upravljanja i načina tretiranja javnih prostora veoma značajan problem sa kojim se suočava čitav region i da je neophodono raditi na rješavanju ovog problema. Kako bi se u tome uspjelo neophodna je između ostalog i saradnja inicijativa regiona. Ovaj okrugli sto je upravo prvi korak u ostvarivanju saradnje i razmjene iskustava inicijativa, a kako je ovo veoma aktuelna i kompleksna tema nadamo se da će održavanje ovakvih skupova postati praksa u narednom periodu.

Ovaj okrugi sto je bio ujedno i posljednja aktivnosti u okviru projekta “Javni prostor kao zajedničko dobro” koji inicijativa Naš prostor realizuje od jula tekuće godine, a koji je finansijski podržan od strane Heinrich Boll Stiftung-a.

IMG_7022

IMG_6959

15 Jan 2014

Tags: