CZZS | Objavljena stručna mišljenja o hidroelektranama u NP Sutjeska
6072
single,single-post,postid-6072,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Publikacija Sutjeska

Objavljena stručna mišljenja o hidroelektranama u NP Sutjeska

Posted by czzs in Vijesti

U sklopu kampanje Bitka za Sutjesku Centar za životnu sredinu je objavio publikaciju pod nazivom „Bitka za Sutjesku- stručna mišljenja o planiranim hidroelektranama u NP Sutjeska“, koja sadrži dvadeset mišljenja eminentnih stručnjaka iz BiH i regije.

Publikacija se može skinuti na kraju stranice a štampani primjerci će biti podijeljeni nadležnim ministarstvima, poslanicima u Narodnoj skupštini RS, te drugim relevantnim institucijama i pojedincima.

Struka je vidljivo ignorisana u procesu dodjele koncesija, kao i izrade prostorno-planske dokumentacije nacionalnog parka i studija uticaja hidroelektrana na životnu sredinu. Ova publikacija je pokušaj da glas onih koji ovaj prostor znaju najbolje – dođe do javnosti. Ona veliča Sutjesku, kako to ona i zaslužuje, sa idejom da barem dio njene veličine približi onima koji toga očigledno nisu svjesni, ili pred tom veličinom bezobzirno žmire.

Mišljenja su dali stručnjaci, profesori, entuzijasti i istinski boraci za spas Sutjeske. Oni imaju smjelosti da se glasno suprotstave ovakvim suludim planovima, te jasno i argumentovano stoje u odbrani ovog jedinstvenog prostora. Neki od njih su svoj život posvetili istraživanju Sutjeske, tamo otkrili nove vrste, te nam daju motivaciju i podršku da nastavimo sa borbom, do našeg zajedničkog cilja – očuvane Sutjeske.

Centar za životnu sredinu traži od nadležnih institucija da odbaci planove za uništenje Sutjeske, te da ubuduće sličnim projektima prilazi oprezno i strateški. Iako se hidroelektrane predstavljaju kao obnovljiv izvor energije, što mi u načelu ne osporavamo, kada su postavljene na neadektavnim lokacijama one mogu u potpunosti uništiti osjetljive riječne kanjonske ekosisteme, koji u pravilu obiluju mnoštvom endemskih i rijetkih vrsta. Nedostatak jasnih kriterija u odabiru rijeka i riječnih sistema za hidroenergetski potencijal nas je doveo do toga da su najvrijednije rijeke upravo pod prijetnjom da budu uništene, rijeke kao što su Sana, Neretva, Ljuta, Vrbas, Bistrica… Ako Sutjesku ne odbranimo, kako da se nadamo da ćemo druga područja sačuvati?

Download (PDF, 5.08MB)

13 Feb 2015