CZZS | O centru
4000
page,page-id-4000,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded

O centru

MISIJA:

Centar za životnu sredinu je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija profesionalaca i aktivista posvećenih zaštiti i unapređenju životne sredine, zagovaranju principa održivog razvoja i većeg učešća javnosti u donošenju odluka o životnoj sredini.

U okviru udruženja od 2013.godine djeluje i Arhus centar koji ima za cilj promociju implementacije Arhuske konvencije o pristupu informacijama, učešću javnosti u donošenju odluka i pristupu pravnoj zaštiti u oblasti životne sredine.

Danas je Centar za životnu sredinu prepoznat kao organizacija koja na argumentovan i aktivan način utiče na relevantne javne politike, podiže javnu svijest o pitanjima životne sredine, te ostvaruje konstruktivnu saradnju sa drugim udruženjima, mrežama, institucijama, međunarodnim organizacijama i drugim zainteresovanim grupama i pojedincima.

Programske oblasti kroz koje djelujemo su:

  • Biodiverzitet i zaštićena područja
  • Energija i klimatske promjene
  • Transport

 

Imajući u vidu multidisciplinarnost oblasti životne sredine i održivog razvoja, imamo određene aktivnosti i u drugim oblastima, kao što su voda, otpad, poljoprivreda, međunarodne finansijske institucije i dr, te nam je ambicija da ove oblasti prerastu u programe. Da bismo to postigli, tražimo osobe koje su spremne da se aktivno posvete izazovima u ovim oblastima.

 

Programi se realizuju kroz djelatnosti udruženja:

  1. pružanje podrške i zastupanje građana i udruženja u pitanjima iz oblasti životne sredine i održivog razvoja,
  2. pružanje pravne i stručne pomoći građanima, udruženjima i drugim pravnim subjektima u predmetima iz oblasti životne sredine i održivog razvoja,
  3. realizacija projekata, akcija, seminara, kampova, kampanja i drugih oblika programskih aktivnosti,
  4. organizovanje ili podrška organizovanju konferencija, savjetovanja, predavanja,seminara, radionica, stručnih i drugih skupova u oblastima životne sredine i održivog razvoja,
  5. pružanje konsultantskih i drugih vrsta usluga iz domena životne sredine i održivog razvoja.