CZZS | Analiza usklađenosti ekološke dozvole TE Stanari sa EU direktivama
4620
single,single-post,postid-4620,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
5

Analiza usklađenosti ekološke dozvole TE Stanari sa EU direktivama

Posted by czzs in Saopštenja

Zagađenje iz termoelektrane u Stanarima koju gradi firma EFT bi moglo dostići nivoe 2-10 puta više nego što to dopuštaju direktive Evropske unije, pokazala je studija koju je naručio Centar za životnu sredinu.

Analiza, koju je uradio stručnjak iz Poljske, doc. dr Lešek Pazderski1, se bavi usklađenošću ekološke dozvole2 za TE Stanari sa četiri direktive Evropske unije3. U analizi se zaključuje da dozvola nije u skladu ni sa jednom od ovih direktiva. Dozvoljen nivo zagađenja za TE Stanari u ekološkoj dozvoli je 2-10 puta viši od dozvoljenog u zakonodavstvu EU, a 2-3 puta viši od dozvoljenih vrijednosti u direktivama EU koje je BiH već dužna da poštuje.

Rezultat stručne analize: Dozvoljene emisije zagađenja za TE Stanari 2-10 puta više od dozvoljenih granica u Evropskoj uniji

Miodrag Dakić, Koordinator programa Energija i klimatske promjene ističe: 2018. godine sve nove termoelektrane u Bosni i Hercegovini – uključujući Stanare – će morati biti u skladu sa standardima emisija zagađujućih gasova navedenim u Direktivi o emisijama iz industrijskih postrojenja, tako da izgradnja bilo kojeg postrojenja koje nije u skladu sa ovim standardima nema opravdanja, budući da će dovesti do veoma skupih troškova prepravke, koji će morati biti izvršeni ubrzo”.

Osim toga, analizom je takođe utvrđeno da su promjene izvršene na projektu nakon izdavanja ekološke dozvole toliko velike da zahtijevaju izradu nove studije o uticaju na životnu sredinu. Izgradnja termoelektrane snage 300 MW, od strane glavnog izvođača – kineske kompanije Dongfang Electric Corporation, je počela ove godine, ali razvojni put projekta traje već nekoliko godina. Za to vrijeme je došlo do promjene snage sa 410 MW na 300 MW, te promjene tehnologije4 koja donosi više emisije SO2 i nižu efikasnost termoelektrane.

„Ovako skupe greške u procesu izdavanja potrebnih dozvola se moraju izbjeći u svim budućim projektima, kao što je TE Ugljevik 3, za koju se ubrzo očekuje potpisivanje ugovora o koncesiji” dodaje Igor Kalaba, koordinator kampanje Energija iz uglja-stanje, održivost, budućnost. “Ipak, efikasnost termoelektrane koja je navedena u Studiji uticaja na životnu sredinu nije u skladu sa Najboljim raspoloživim tehnikama EU, te ne pokazuje tačne očekivane emisije zagađenja za odabranu tehnologiju“.

14 Dec 2013