CZZS | Nema podrške ni za petogodišnju dozvolu za glifosat u EU
8293
single,single-post,postid-8293,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
farmer_spraying_web_702x336

Nema podrške ni za petogodišnju dozvolu za glifosat u EU

Posted by czzs in VijestiZemlje  članice Evropske unije na glasanju održanom u četvrtak, 9. novembra 2017, nisu podržale izmijenjeni prijedlog Evropske komisije o produženju dozvole za upotrebu herbicida glifosata na pet godina. Ovaj prijedlog je došao od strane Evropske komisije, nakon što su na glasanju 24. oktobra zemlje članice odbile da daju saglasnost za produženje dozvole na deset godina. Prijedlog su odbile Belgija, Grčka, Hrvatska, Francuska, Italija, Kipar, Luksembrug, Malta i Austrija, dok su Njemačka, Bugarska, Poljska, Portugal i Rumunija bile suzdržane.

Evropska komisija je najavila da će pokušati razriješiti novonastalu situaciju na apelacionom komitetu za sigurnost hrane prije 22. novembra. Ukoliko se zemlje članice ne usaglase ni na ovom komitetu, Evropska komisija ima pravo da nametne odluku bez pristanka zemalja članica. Ipak, ovakav ishod bi bio skandalozan.

Skandalozno je bilo i otkriće da je Evropska agencija za sigurnost hrane, koja tvrdi da glifosat nije karcinogen,  svoj izvještaj o procjeni rizika kopirala iz izvještaja Monsanta, najvećeg proizvođača glifosata na svijetu, te dokazi o uticaju Monsanta na regulatorne agencije. Uz sve ove kontroverze, Evropska komisija i dalje pokušava da nametne produženje dozvole za glifosat.

Podsjećamo, produženje dozvole za upotrebu ovog herbicida je na glasanju zemalja članica šest puta odbijeno, od marta 2016. godine. Tekuća dozvola ističe 15. decembra ove godine. U decembru ističe i dozvola za upotrebu glifosata u Bosni i Hercegovini, a nema sumnje da će ishod iz Evropske unije uticati i na produženje dozvole u Bosni i Hercegovini.

14 Nov 2017

Tags: ,