CZZS | “Naš grad, naša scena” – Regionalni projekat posvećen kreativnoj transformaciji javnih gradskih prostora
7567
single,single-post,postid-7567,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
featured-image-1

“Naš grad, naša scena” – Regionalni projekat posvećen kreativnoj transformaciji javnih gradskih prostora

Posted by czzs in Vijesti

Centar za životnu sredinu je započeo realizaciju regionalnog projekta ‘Naš grad, naša scena’. Cilj aktivnosti koje ćemo provoditi u Banjaluci je da provedemo seriju kreativnih, socijalno angažovanih intervencija, u skladu sa prijedlozima korisnika tih prostora, a u saradnji sa kreativcima iz oblasti urbanog dizajna i umjetnosti.

Projekat se sprovodi u četiri grada u regiji, a u partnerstvu sa Beogradskim festivalom cveća iz Beograda, Arch komunom – Centrom za arhitekturu i kulturu iz Podgorice i Koalicijom za održivi razvoj iz Skoplja. Projekat finansira Balkanska fondacija za umjetnost i kulturu, a koji je podržan od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i Evropske kulturne fondacije (ECF). Kroz seriju kreativnih intervencija ćemo tražiti inovativna i participativna rešenja za unapređenje javnog prostora i korišćenje zajedničkih dobara kao mjesta za kulturu i umjetnost. Uz podršku građana, mladih profesionalaca i umjetnika, kao i predstavnika gradskih vlasti, nastojaćemo uspostaviti dobru praksu i stalnu mrežu za razmjenu iskustava u Banjaluci i regionu.

Važan dio projekta je interaktivna internet platforma, alat koji će korisnicima omogućiti da brzo i lako mapiraju mjesta i prostore u gradu, te identifikuju svoje potrebe u njima. Podaci dobijeni putem platforme će omogućiti da zainteresovani građani kvalitetno artikulišu svoje inicijative, te da kreativci iz oblasti urbanih umjetnosti zajedno sa njima osmisle rešenja za vraćanje ovih prostora građanima.

Vjerujemo da dobro upravljanje zajedničkim prostorima i kreativni procesi koji pri tome uključuju zajednicu njeguju socijalne veze koje nam pomažu da oblikujemo jedinstveni kulturni identitet grada.

03 Nov 2016