CZZS | MUZIČKI SPEKTAKL U SARAJEVU ZA LJUBITELJE DOBRE MUZIKE I PRIRODE
8965
single,single-post,postid-8965,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Damir Imamović by Vedran Pilipovic

MUZIČKI SPEKTAKL U SARAJEVU ZA LJUBITELJE DOBRE MUZIKE I PRIRODE

Posted by czzs in Saopštenja

U subotu, 29. septembra u 19.30 h ispred BBI Centra u Sarajevu stižu muzičke zvijezde Rambo Amadeus, Tamara Obrovac, Damir Imamović i Eda Zari koji će prirediti muzički spektakl za sve ljubitelje dobre muzike i prirode. Na „Koncertu za rijeke Balkana“ okupit će se vrhunski muzičari iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Albanije, Njemačke, Velike Britanije i Slovenije koji svojom muzikom pozivaju na očuvanje najljepših rijeka Balkana.

Tamara Obrovac, izuzetna umjetnica iz Hrvatske, pred sarajevski muzički spektakl upozorila je da profit ne smije biti prioritet u odnosu na resurse koje pruža priroda: „Živimo u vremenu obilježenim profitom kojem je podređeno sve, ljudski resursi i resursi prirode. Jedan od najvažnijih resursa i izvora života na zemlji je voda; pomozimo očuvati izvor života u našoj blizini prije nego što bude prekasno.“
Slika 2
„Nekad se pitam kakvim sebičnim budalama će nas smatrati ljudi koji će biti rođeni nakon nas? Vjerovatno će im biti simpatično da su umjetnici/ce morali posebno da se okupljaju i skreću pažnju javnosti na značaj prirodnih resursa. Ali biće im i muka, vjerovatno, kao što je i nama muka da se oko stvari koje bi trebale biti univerzalno-ljudske moramo posebno okupljati. A moramo!” kazao je Damir Imamović, čuvar sevdalinke i bosanskohercegovačkih i balkanskih rijeka.

Eda Zari, jedna od najpoznatijih Albanki u svijetu, vrsna evropska jazz pjevačica i autorica, nastupa prvi put u Sarajevu. S njom stiže svjetski poznati muzičar, perkusionista Rhani Krija, koji je pratio i neke od najvećih muzičkih zvijezda današnjice poput Stinga. Pred svoj prvi sarajevski koncert Eda Zari poručuje da 29. septembra u Sarajevo donosi glas koji zastupa sve albanske umjetnike, sve Albance, ljude aktiviste koji već par godina protestuju u borbi za zaštitu albanskih rijeka kao što su rijeke Vjosa i Valbona u sjevernoj Albaniji.
Slika 3
Rambo Amdeus priprema vrhunski performans kojim će osim dobre zabave posjetiocima skrenuti pažnju na važnost očuvanja rijeka. Rambo je osim po posebnom umjetničkom izričaju poznat i po praktičnom djelovanju s ciljem zaštite prirodnih dobara.
Slika 4
Koncert za rijeke Balkana organizovan je kao dio kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” čiji je cilj zaštita najvrijednijih rijeka na Balkanu. Kampanju koordiniraju nevladine organizacije RiverWatch i EuroNatur i sprovode je zajedno sa partnerskim organizacijama u zemljama Balkana. U Bosni i Hercegovini lokalni partner je Centar za životnu sredinu.
Slika 1
Ulaz na koncert je slobodan, a u slučaju kiše koncert će se održati u Domu mladih Skenderija.

21 Sep 2018