CZZS | Mreža ekoloških nevladinih organizacija SEENET okupila se na ostrvu Šolta
7176
single,single-post,postid-7176,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
13662337_10157076216070705_5465328948844967693_o

Mreža ekoloških nevladinih organizacija SEENET okupila se na ostrvu Šolta

Posted by czzs in Vijesti

Od 5. do 9. jula 2016. godine, 38 predstavnika iz 23 nevladine organizacije iz Jugoistočne Evrope, Turske i Evropske unije okupili su se na ostrvu Šolta u Hrvatskoj na Solarnoj akademiji kako bi razgovarali o daljoj saradnji na polju zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Želimo da imamo dobru povezanost ove regije i upravo zbog toga smo uspostavili SEENET, regionalnu mrežu ekoloških nevladinih organizacija koje rade na polju energije, transporta i prirodnih resursa iz ugla zaštite životne sredine i održivosti. Mreža postoji već šest godina i na ove godine smo prihvatili još pet novih članova u mrežu: Bosna art Stjepan Polje, Centar za krš i spelologiju, LIR Evolucija i Sanus iz Bosne i Hercegovine, te Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbija iz Srbije. Sa ovim novim članovima SEENET mreža sada ukupno broji 29 članova iz cijele Jugoistočne Evrope. U narednoj godini, koordinacioni odbor mreže činiće: CEKOR (Srbija), Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina), Green Home (Crna Gora), EDEN (Albanija) i Zelena akcija – Friends of the Earth Croatia.

Fokus rada će biti zaustavljanje izgradnje novih termoelektrana u regiji, spriječavanje bušenja nafte u Jadranskom moru i promovisanje održivog upravljanja rijekama na Balkanu.

Sastanak je organizovan kao dio ETNAR projekta (Mreža nevladinih organizacija za zastupanje održive upotrebe energije i prirodnih resursa na Zapadnom Balkanu i Turskoj), finansiran od strane Evropske unije u okviru IPA Civilnog partnerskog društvenog okvira za jačanje kapaciteta NVO-a regije. Tačnije, mi aktivno prenosimo znanje od evropskih i međunarodnih partnera– Friends of the Earth International, Friends of the Earth Europe, Zelena akcija (Friends of the Earth Croatia) i Henrich Boell fondacije na nevladine organizacije iz Zapadnog Balkana i Turske.

20 Jul 2016