CZZS | Krik za prirodu!
6244
single,single-post,postid-6244,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
IMG_2633 copy-002

Krik za prirodu!

Posted by czzs in Vijesti

Ljubitelji prirode, vrijeme je za djelovanje!

Danas će preko 100 organizacija za zaštitu prirode širom Evrope započeti zajedničku online akciju za spas evropske prirode od programa izmjene zakonodavstva predsjednika Evropske komisije, Jean-Claudea Junckera.

Internetska akcija pod nazivom „Krik za prirodu“ omogućiće građanima iz 28 zemalja članica EU da učestvuju u javnim konsultacijama Evropske komisije i tako sačuvaju zakonodavstvo koje štiti prirodu u Evropi. Mreža organizacija BirdLife, Evropski biro za životnu sredinu (EEB), Friends of the Earth Europe i WWF organizovaće i promovisati ovu e-akciju.

Dajte svoj glas za spas prirode ovdje.

Ova e-akcija obilježava početak zajedničke, panevropske, višegodišnje kampanje koja će nastojati zaustaviti sve prijetnje zaštiti prirode u Evropi te podsticati bolju implementaciju i primjenjivanje zakonodavstva o prirodi. Više od 100 organizacija za zaštitu prirode ujedinile su snage kako bi njihovi članovi i javnost mogli poslati poruku Evropskoj komisiji da zakonodavstvo koje štiti prirodu mora biti održano, bolje implementirano i provođeno.

Evropsko zakonodavstvo o prirodi (Direktiva o pticama i Direktiva o staništima) prepoznato je kao jedno od najjačih u svijetu u zaštiti životinja, biljaka i staništa od izumiranja. Zahvaljujući tom zakonodavstvu, Evropa danas ima najveću svjetsku mrežu zaštićenih područja, Natura 2000, koja obuhvaća petinu evropskog kopna i 4% mora.

Evropska komisija odlučila je provesti detaljnu evaluaciju obje direktive i tako utvrditi jesu li djelotvorne u zaštiti naše prirode. Taj proces odvija se u, za prirodu, neprijateljskom okruženju, a predsjednik komisije Juncker ga opisuje kao „rezanje zelene vrpce“.

Internetska akcija organizacija omogućuje građanima da učestvuju u javnim konsultacijama do 24. maja 2015. te je to jedina prilika da javnost izrazi svoje mišljenje dok traje proces evaluacije ovih zakona.

Magda Stoczkiewicz, direktor Friends of the Earth Europe je izjavila: „Svi imamo pravo na prirodu, te bi cjepkanje i slabljenje ovih vitalnih zakona koji pomažu u zaštiti prirode bilo ravno katastrofi kako za građane Evrope, tako i za našu voljenu prirodu. Mobilizujemo ljude širom EU u želji da se naš glas čuje jasno i glasno uz poruku da naša priroda nije za bacanje i očekujemo od naših političara da je zaštite za nas i buduće generacije.”

„Iako Bosnia i Hercegovina nije u Evropskoj uniji, njihovo pozitivno zakonodavstvo itekako podržavamo. Zemlje kao što je BiH svoje prirodne vrijednosti trebaju očuvati oslanjajući se upravo na striktno i provodljivo zakonodavstvo o zaštiti prirode, koje je prisutno u EU. Dajemo punu podršku inicijativi koja želi da ojača, a ne oslabi ove direktive“, dodala je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

 

12 May 2015