CZZS | Koalicija za Sanu uputila pismo Predsjedniku Dodiku
5779
single,single-post,postid-5779,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
buk3

Koalicija za Sanu uputila pismo Predsjedniku Dodiku

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Koalicija za Sanu je, povodom najavljenog postavljanja kamena temeljca za izgradnju male hidroelektrane “Medna”, kao i najave da će tom događaju prisustvovati Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, uputila otvoreno pismo Predsjedniku, te ga pozvala da zahtjeva raskidanje koncesionog ugovora za ovu malu hidroelektranu.

Poštovani Predsjedniče,

Pozivamo Vas da ne učestvujete u postavljanju kamena temeljca za izgradnju male hidroelektrane „Medna“ na rijeci Sani i na taj način ne budete dio nelegalnog i nasilnog uništavanja rijeke Sane, koja je jedna od najčistijih rijeka Republike Srpske.

U skladu sa Vašim nadležnostima, tražimo da od Vlade Republike Srpske i drugih relevantnih institucija zahtjevate da pokrenu postupak raskidanja koncesionog ugovora za MHE „Medna“, u kojem su predviđeni rokovi odavno istekli, čime su se stvorili uslovi da Vlada Republike Srpske kao organ koji je donio Odluku o dodjeli koncesije za izgradnju MHE Medna jednostano raskine ugovor.

Do sada je u sudskim postupcima pred Okružnim sudom u Banjoj Luci dva puta osporena Studija uticaja na životnu sredinu, te se trenutno pred Vrhovnim sudom RS vodi postupak protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, zbog odobravanja Studije.

Sudski postupci se vode i zbog Rješenja o ekološkoj dozvoli i Djelimičnog rješenja za građenje, koje Koalicija za Sanu spori zbog proceduralnih i suštinskih razloga.

Kako ovi sudski procesi nisu dobili epilog, smatramo da je nelegalno i neodgovorno počinjati radove, pa čak i simbolične kao što je postavljanje kamena temeljca.

Opština Ribnik se jasno opredijelila da rijeku Sanu želi da koristi isključivo u svrhe turizma kroz budući park prirode, te su dali negativno mišljenje za izgradnju MHE Medna i zajedno sa Koalicijom za Sanu su u sudskim procesima protiv izgradnje ove hidroelektrane.

Pored Koalicije za Sanu i opštine Ribnik, već više od pet godina stručnjaci, međunarodne institucije za zaštitu prirode i šira javnost protive se gradnji ove hidroelektrane.

Koalicija za Sanu

Koalicija za Sanu je grupa udruženja koju trenutno čine 22 udruženja, čiji su ciljevi obustavljanje planova za izgradnju hidroelektrana na rijeci Sani održivo korištenje vodnih resursa rijeke Sane.

04 Sep 2014