Solarna Pecka: Crowfunding kampanja za solarnu elektranu u selu Pecka

 

Inicijativu “Solarna Pecka”  su pokrenuli Centar za posjetioce Pecka iz Mrkonjić Grada i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke u maju 2019. godine. Uključena je i ‘Koalicija za Sanu’, koja dugo radi na zaštiti ovog područja.

U okviru ove inicijative zajedno pokrećemo online crowfunding kampanju za prikupljanje sredstava potrebnih za ugradnju sistema solarnih panela i kolektora na krov objekta Centra za posjetioce Pecka, koji se nalazi u istoimenom selu nadomak Mrkonjić Grada.

Riječ je o objektu stare škole koji je uz podršku opštine Mrkonjić Grad 2014. godine dat na korištenje grupi entuzijasta i zaljubljenika u selo i prirodu i koji je potom rekonstruisan u Centar za održivi turizam u ruralnoj zajednici. Posjeduje prostorije za spavanje, ručanje, kuhanje, prezentacije i druženje.

U okviru Centra dostupno je iznajmljivanje bicikala, organizovanje izleta na izvore Sane, te organizovanje brojnih porodičnih manifestacija uz domaću hranu. Ovaj Centar uživa punu podršku opštine Mrkonjić Grad i svih domaćina sela Pecka koji rado učestvuju u njegovom radu i doprinose ovoj uspješnoj priči.  Upravo zahvaljujući trudu i ljubavi koji su uloženi u Centar, on je vrlo brzo postao nezaobilazna destinacija na mapi brojnih turista, avanturista, porodica koje žele kratki bijeg u prirodu, ali i destinacija brojnih đačkih ekskurzija te posjeta domaćih i međunarodnih gostiju.

U Centru se održava i dvodnevni OUTDOOR festival koji okuplja porodice sa djecom iz cijele Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Riječ je o društveno odgovornom i održivom turističkom proizvodu koji, popularizirajući prekrasnu Pecku, promoviše aktivan i zdrav život, biciklizam, pješačenje i prirodne ljepote, te osnažuje lokalnu ekonomiju i podstiče razvoj kompletne regije.

Centar za životnu sredinu sarađuje sa Centrom za posjetioce Pecka od samog osnivanja i zajedno smo odlučilli da ovu uspješnu priču učinimo još uspješnijom kroz promociju obnovljivih izvora energije i ulaganja u održivu budućnost.

S tim u vezi, naš prvi korak je postavljanje solarnih panela za proizvodnju topline i struje na krovu objekta.

Solarna  energija je budućnost koja nas čeka, a malim primjerom Pecke, želimo zajedno da podstaknemo i promovišemo ovaj vid održivih izvora energija i pokažemo da je energiju moguće dobiti i na taj način.

Pored toga, dodaćemo Centru za posjetioce jednu novu socio-edukativnu dimenziju: primjer korištenja sunca za proizvodnju energije kroz direktno učešće građana i privatnih lica, putem ovog jedinstvenog modela zajedničkog ulaganja.  U pozitivnom ishodu ove kampanje direktno će uživati lokalna zajednica i svi posjetioci i korisnici usluga ovog centra.

Crowdfunding kampanja je dostupna na ovom linku.

 

 

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti