Kampanja – Pitajte me zašto vozim bicikl bez kacige

 

 

Kampanja je pokrenuta 2011. godine radi izmjene člana 102. Zakona o bezbjednosti u saobraćaju na putevima BiH, koji je definisao obavezno nošenje biciklističke kacige.

Nakon šest godina vođenja ove kampanje uspjeli smo izbaciti kacige iz Zakona te time napravili presedan koji je pozitivan primjer u čitavom svijetu. Smatramo da je to samo početak u promociji korištenja bicikla kao prevoznog sredstva, te povećanju bezbjednosti biciklista u saobraćaju.

Ovo je veliki korak ka većoj i lakšoj promociji korištenja bicikla kao prevoznog sredstva, te vraćanja fokusa sa umanjivanja posljedica saobraćajnih nezgoda na umanjivanje  njihovih uzroka.

Sve ovo vrijeme korištenje zaštitne kacige u saobraćaju je bilo pogrešno prikazano, te je biciklizam predstavljan kao opasna aktivnost. Međutim, istraživanja su pokazala da je jednako opasno kretati se pješice u gradu po trotoaru.

Takođe dobrobit dnevnog korištenja bicikla naspram opasnosti u saobraćaju je u odnosu 20:1.

Sada je na lokalnim zajednicama da više obrate pažnju na regulisanje saobraćaja, demotivisanje upotrebe motornih vozila, promociju zdravih načina kretanja i smanjenje aerozagađenja.

Pozivamo sve one koji su zbog kaciga prestali da koriste bicikl, da se vrate na njega i da poštujući saobraćajna pravila i uživaju u svim dobrobitima koje vožnja bicikla pruža. 

Veliki nas posao tek očekuje, ali je ovaj korak bio jedan od najbitnijih!

 

Trenutno u okviru programa "Naš prostor" nema aktuelnih projekata.

Centar za životnu sredinu, pored projekata koje realizuje u okviru definisanih programa, aktivno radi i na drugim temama iz oblasti životne sredine i umrežavanja sa drugim organizacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. U sekciji "Ostali projekti" prezentujemo projekte koji tematikom nisu vezani za određeni program.

Aktuelni projekti Završeni projekti