CZZS | Jeste li spremni pokrenuti građansku inicijativu?
8194
single,single-post,postid-8194,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Jeste li spremni pokrenuti građansku inicijativu?

IMG_2116

Jeste li spremni pokrenuti građansku inicijativu?

Posted by czzs in Saopštenja

Centar za životnu sredinu je predstavio priručnik koji građane upućuje kako da što jednostavnije i što brže pokrenu građansku inicijativu. Vrijeme je da se građani i građanke probude i umjesto kritikovanja po kafićima i društvenim mrežama preuzmu odgovornost i koriste mehanizme građanskog djelovanja, te da vrše pritisak na institucije da rade svoj posao.
Slika 1
„Priručnik o građanskim inicijativama je nastao iz iskustva sa građanskim inicijativama „Bitka za Sutjesku“ i „Građanska inicijativa za Borik“. Tokom provođenja pomenutih inicijativa smo uvidjeli niz nedorečenosti zakona i propisa te smo ovaj priručnik usmjerili u pravcu da građani i građanke dobiju informacije o nadležnostima, institucijma, zakonima i propisima te savjete kako da korak po korak vode svoje inicijative“, izjavila je Jelena Brkić, koordinatorica Inicijative Naš prostor.

Prema informacijama iz Gradske uprave grada Banjaluka, u narednom periodu se očekuje međunarodni javni poziv za izradu Urbanističkog plana grada Banjaluka. Iz Centra za životnu sredinu poručuju da pripremaju preporuke za izradu Plana koji će uputiti Gradu, ali i građanima i građanka. Preporuke predstavljaju minimalne uslove koje Urbanistički plan treba da zadovolji kada je zaštita životne sredine u pitanju. Mimo toga, očekujemo od Grada da ovaj proces bude maksimalno transparentan i da uključi stručnu i širu javnost.
Slika 2
„Učešće javnosti u procesu donošenja odluka u pogledu prostornog planiranja i korišćenja resursa je od presudnog značaja posebno u vremenu kada su institucije orjentisane ka potrebama investitora umjesto ka potrebama građana i građanki koji im daju mandat“, poručila je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Priručnik o građanskim inicijativama je namjenjen svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine, tretira zakone i propise na svim nivoima vlasti od nivoa instituacija Bosne i Hercegovine, preko entitetskih i kantonalnih, do lokalnih nivoa.
Slika 3
„Ukoliko je neko spreman i ima ideju za pokretanje građanske inicijative, sada nema izgovor! Kao i uvijek, stojimo na raspolaganju za savjete i pomoć građanima i građankama po pitanju pokretanja građanskih inicijativa“, poručuju iz Centra za životnu sredinu.

Priručnik je predstavljen kroz neformalno druženje sa novinarima, a uskoro će biti objavljen na internet stranici inicijativi Naš prostor. Ova aktivnost je nastala kroz projekat „Grad po mjeri građana i građanki“ podržanog od strane Heinrich Boell fondacije.

15 Sep 2017